Medewerkers van Stichting het Limburgs Landschap troffen tijdens opruimwerkzaamheden bij de Oolderplas bij Roermond een bijzondere vis aan op de oever; een Europese Meerval van ruim 1.60 meter. Deze kolossale vis is een bijzondere vondst.
De Meerval is een lange ronde vis met een platte bek en een zeer lange staart. Opvallend zijn de baarddraden aan de grote bek die worden gebruikt bij het opsporen van prooi. Dat doen ze ook met hun opvallende goede gehoor en met elektrische stroom. De meervallen zijn donkergroen tot zwart aan de bovenkant en wittig aan de onderzijde. De Europese meerval leeft in rivieren met wisselend waterpeil en ook in diepe meren. Hij jaagt daar op andere vissen en ze eten ook watervogels. Men neemt aan dat de natuurontwikkeling gunstig is voor deze soort.
De grootte van het gevonden dier is op zich niet uniek, want ze kunnen tot 180 cm worden. Ze zijn dan ruim 25 jaar oud. Ze kunnen overigens net zo oud als mensen worden. Bijzonder is dat het dier hier gevonden is. Men nam aan dat de soort alleen in een grotere geïsoleerde groep in de Westeinderplas zat (bij de Haarlemmermeer). In de grote rivieren worden wel regelmatiger kleine meervallen gevangen. Waarschijnlijk zijn de meervallen in de Maas ontsnapte exemplaren uit België. Deze vis heeft de kans gehad op leeftijd te komen. Hoe het dier overleden is, is onbekend. De verwondingen kunnen door roofdieren ontstaan zijn die op de dode vis afgekomen zijn, of door een scheepsschroef.