Enkco Foodgroup uit Holten levert voortaan organische reststoffen uit haar productieproces aan een nieuwe vergister van Waterschap Veluwe in Apeldoorn. Enkco vermindert daarmee de Co2 uitstoot van het bedrijf met ruim 900 ton. De vergister is de eerste energieneutrale rioolwaterzuivering in Nederland. Met het tekenen van een klimaatakkoord tussen Minister van VROM Tineke Huizinga en Peter Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen is de vergister in gebruik genomen. Enkco ontving van de minister een Co2 Reductiecertificaat.
Energie voor 3900 huishoudens
Door vergisting van rioolslib en organische reststoffen uit de levensmiddelenindustrie (zoals van Enkco) produceert deze zuiveringsinstallatie substantieel meer (methaan)gas en daarmee warmte en elektriciteit - dan voor eigen gebruik nodig. Dit levert voldoende energie op voor 3.900 huishoudens per jaar en voldoende warmte om 1.550 huizen te verwarmen. De totaal vermeden Co2-uitstoot is 17.250 ton per jaar. Dat staat gelijk aan de uitstoot van 35.000 auto's. Enkco levert hier een bijdrage van 900 ton aan. Volgens algemeen directeur Heite Dommerholt van Enkco foodgroup is deze Co2-reductie
een van de stappen binnen een heel programma, die het 50-jarige bedrijf zet op het gebied van duurzaamheid. ''We hebben al een scala aan maatregelen genomen om het milieu verder te ontzien en onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Daar gaan we ook mee door. Met maatregelen en convenanten zoals deze, maar ook door bijvoorbeeld te kiezen voor milieuvriendelijker verpakkingsmaterialen.'' De vegetarische Vivera-producten van Enkco krijgen daartoe een nieuwe, beter afbreekbare verpakking en de etiketten worden gedrukt op speciaal FSC-goedgekeurd karton. Het hout in dit karton is afkomstig uit bossen, die volgens de groene principes van de Forestship Stewardship Council worden beheerd.