Het enige chinchilla-asiel in Nederland luidt de noodklok over de opvang van de Zuid-Amerikaanse knaagdiertjes. Het opvangcentrum in het Groningse Musselkanaal krijgt per maand meer dan honderd tamme dieren uit Nederland en omliggende landen aangeboden. Daarvan kan maar een beperkt deel op tijd in een nieuw gezin worden geplaatst.
Dat meldde beheerster E. Mulder maandag. Vida Nueva, zoals de naam van het centrum luidt, herbergt nu meer dan 450 chinchilla's. ,,We kunnen toch geen nee verkopen, als je weet dat het diertje anders in zee gegooid wordt'', verzucht Mulder. ,,Het zijn prachtige, lieve, aaibare dieren. Maar mensen verkijken zich er wel op.'' Het grootste probleem is dat chinchilla's nachtdieren zijn. ,,Ouders schaffen ze aan voor kinderen die 's middags met ze willen spelen. Dat kan je een chinchilla niet aandoen.'' 's Nachts klagen kinderen over herrie die de dieren maken. ,,Dan zijn ze juist enorm energiek.''
Chinchilla's zijn gevoelige dieren die oorspronkelijk uit de Andes komen. Daar leven zij tot op zes kilometer hoogte. Hoewel de dieren nog amper in de vrije natuur voorkomen, zijn chinchilla's nog niet beschermd verklaard.
De knaagdiertjes zijn ongeveer 25 centimeter groot en hebben een lange, eekhoornachtige staart. Het beestje staat bekend om zijn zachte vacht, die talloze centimeters dik is.
,,Er ontbreken ook wettelijke regels over het fokken en aanschaffen van dieren'', zegt Mulder. ,,Honden en katten zijn bij wet beschermd, maar reptielen, vogels en knaagdieren zijn in principe vogelvrij.'' Dat leidt tot malafide praktijken. ,,We vinden hier regelmatig een doos chinchilla's op de stoep. Er worden zelfs sporadisch dieren over het hek gegooid.'' De enige gespecialiseerde chinchilla-opvang van Nederland bedruipt zichzelf met donaties. De instantie is dringend op zoek naar vrijwilligers en geldschieters.
In Nederland worden tienduizenden chinchilla's als huisdier gehouden en gebruikt om te fokken. Stichting Vida Nueva heeft het chinchillaoverschot aanhangig gemaakt bij de Dierenbescherming en de overheid.
Een zegsman van de Dierenbescherming bevestigt het probleem. ,,De dieren zijn eigenlijk niet geschikt als huisdier'', stelt N. Dorland. ,,Het zijn prachtdieren, maar verwar ze vooral niet met hamsters of poezen. Ze hebben een heel duidelijke gebruiksaanwijzing. Het is absoluut een probleem dat de overheid daar geen paal en perk aan wil stellen en op zelfregulering vertrouwt.''