Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

‘Energieman’ reist door Nederland

29-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3014 keer bekeken
  •  
bnnvara-energieman-mennobentveld

'Energieman' Menno Bentveld

© BNNVARA

In de tv-serie ‘Energieman’ reist Menno Bentveld door de Nederlandse energietransitie. In vier delen onderzoekt hij hoe de overgang naar duurzame energie in z’n werk gaat. Nu het besef groeit dat de fossiele energiebronnen als kolen, olie en aardgas eindig zijn en schadelijk voor het milieu, moet het anders. Maar hoe? Ons land gaat volledig op de schop. Geen provincie blijft gespaard. Het probleem is dat mensen vaak wel verandering willen, maar liever niet in hun eigen omgeving.

Energieman’ is vanaf maandag 30 oktober vier weken te zien om 22.15 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Waterstofprof

Zondagochtend op de radio praten we ‘waterstofprof’ – inmiddels emeritus hoogleraar toekomstige energiesystemen - Ad van Wijk. Deze vrijdag hield hij zijn afscheidsrede, met als titel ‘Groene energie voor iedereen’, waarin hij pleitte voor een snelle overschakeling naar waterstof en elektriciteit als energiedragers van de toekomst. Hoe snel gaat waterstof z’n intrede doen in onze woningen?

Ad van Wijk

'Waterstofprof' Ad van Wijk

© Henny Radstaak

Van Groningen tot Limburg

Voor de serie 'Energiemand' reist Menno af naar Groningen, waar jarenlang geboord is naar aardgas en waar landerijen nu steeds vaker volgepland met zonnepanelen en windmolens. Medewerkers van Tata Steel in IJmuiden zetten alles op alles om op een dag groen staal te smeden. Rotterdam, mondiaal een van de grootste overslaghavens van ruwe olie, transformeert zich in rap tempo tot internationale speler in de overslag van duurzame energie. En in de kolenmijnen van Limburg duikt Menno in de vraag hoe energie kan worden opgeslagen en verdiept hij zich in de accu van de toekomst.

Energieman’ is vanaf maandag 30 oktober vier weken te zien om 22.15 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.