Energiecentrales verstoken record aan kolen
• 25-03-2016
• leestijd 1 minuten
Nederlandse elektriciteitscentrales hebben vorig jaar een recordhoeveelheid steenkool verbruikt. Er ging bijna een derde meer kolen doorheen dan in 2014, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.
Vooral voor buitenland
In totaal steeg de productie van elektriciteitscentrales met 7 procent. Deze toename ging grotendeels naar het buitenland. Het binnenlands elektriciteitsverbruik veranderde in 2015 nauwelijks, aldus het CBS.
Door de lagere kolenprijs konden de centrales goedkoper stroom produceren. Vanwege hun impact op het milieu zijn de kolencentrales veel mensen echter een doorn in het oog. Daarom zijn in het Enenergieakkoord afspraken gemaakt die er toe moeten leiden dat de oudere kolencentrales uiterlijk in 2017 uit gebruik genomen zijn. Het gaat hierbij in totaal om 2,7 gigawatt. Eind vorig jaar was 1,7 gigawatt hiervan al gesloten.
Fossiele brandstoffen
Het overgrote deel van de in Nederland geproduceerde elektriciteit wordt nog altijd opgewekt met fossiele brandstoffen. Maar hernieuwbare bronnen worden wel steeds belangrijker. In 2015 werd 13,7 miljard kilowattuur elektriciteit opgewekt uit biomassa, zonne- en windenergie en waterkracht. Dit was 17 procent meer dan in 2014 en komt overeen met ongeveer 12,5 procent van de totale elektriciteitsproductie in Nederland. De inzet van aardgas daalde met 12 procent.
Bron: ANP