Energiebedrijven willen duurzame afspraken met kabinet
• 25-11-2005
• leestijd 2 minuten
De vier grote energiebedrijven in Nederland zijn bereid met het kabinet afspraken te maken over een meerjarenprogramma van investeringen om Nederland de overgang te laten maken naar een duurzame energievoorziening. Voorwaarde is wel dat het zogenoemde splitsingsvoorstel in de ijskast gaat, maar minister Brinkhorst van Economische Zaken is dat niet van plan.
Essent, Nuon, Eneco en Delta hebben donderdag hun voorstel naar de Tweede Kamer en Brinkhorst gestuurd. De vakcentrales FNV, CNV en MHP en de ondernemingsraden van de energiebedrijven steunen het voorstel. In een aparte brief roepen zij de Kamerleden op deze kans op een ,,historisch'' akkoord te grijpen.
Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken zegt dat het om partijen gaat waarvan al lang bekend is dat ze tegen de splitisingswet zijn. Volgens hem dragen ze geen nieuwe argumenten aan. Goede voorstellen over duurzame energie zijn altijd welkom, maar hoeven niet gekoppeld te worden aan de splitsingswet, aldus de woordvoerder.
Voor CDA en VVD is de brief geen reden om hun standpunt te herzien. VVD-Tweede Kamerlid De Krom zegt ,,niets nieuws'' te lezen. De VVD steunt de splitsingswet van Brinkhorst. CDA-Tweede Kamerlid Hessels ziet in het voorstel ,,geen alternatiefÈ. Hij heeft geen principiële bezwaren tegen de splitsingswet, maar uitte eerder wel twijfels. Brinkhorst is er tot dusver niet in geslaagd de angst bij het CDA weg te nemen dat er miljardenclaims dreigen van Amerikaanse investeerders bij splitising.
Het kabinet wil de energiebedrijven opsplitsen in een commerciële onderneming die gas en stroom levert en in een bedrijf dat de stroom- en gasnetwerken beheert. De netwerkbedrijven moeten goeddeels in overheidshanden blijven. Dat biedt volgens het kabinet de beste garantie op eerlijke concurrentie op de Nederlandse energiemarkt.
De energiebedrijven hebben zich van meet af aan verzet tegen afsplitsing van de netwerken, die een gestage stroom van inkomsten opleveren. Ze vrezen dat zij zonder netwerken een gemakkelijke prooi worden van buitenlandse ondernemingen. De vakbeweging en de ondernemingsraden schatten dat er 14.000 tot 21.000 arbeidsplaatsen verloren dreigen te gaan.
Volgens de bedrijven verzwakt hun financiële positie door splitsing, waardoor ze niet in staat zijn om ,,robuuste'' investeringen te doen in een duurzame energievoorziening. Daarbij gaat het onder meer een schonere manier van energie opwekken.
Bron: ANP