Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eén ei is geen ei

  •  
10-04-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Het is bijna Pasen, en half Nederland is druk bezig om zijn eieren te beschilderen en daarna te verstoppen in de tuin. Maar volgens zelfbenoemd ovoloog Gert van Maanen heeft een ei meer kanten. En dat laat hij zien via een aantal eenvoudige experimenten. Heeft u ooit gehoord van het spuwende ei, het opstandige ei of het ei van Columbus?
 
Een oude gewoonte met Pasen is dat men elkaar eieren geeft. Het paasei staat daarbij als symbool voor opstanding en wedergeboorte. Toch heeft het paasei niets met het Christelijk geloof te maken. Al in een oud Germaans graf van vóór onze jaartelling werden beschilderde eieren gevonden.
Gert van Maanen (1961) is sinds september 2008 hoofdredacteur van Bionieuws. Hij studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en begon in 1988 als journalist bij het weekblad Ad Valvas van de Vrije Universiteit Amsterdam. In 1992 maakte hij de overstap naar Wageningen, eerst als wetenschapsvoorlichter en sinds 2002 als wetenschapsjournalist en adjunct-hoofdredacteur van Resource, het weekblad van Wageningen UR. Gert van Maanen is vrijgevestigd eierdeskundige en verder zeer geïnteresseerd in Darwin, evolutiebiologie, paleontologie en plant- en dierwetenschappen. Hij stelde in 1992 het boek ‘ Het boek van het ei ’ samen, met allerlei experimenten over eieren.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor