Vroege Vogels

En verder: vijftig jaar Lauwersmeer, Greenpeace strijdt tegen bosbranden, fenolijn, haaien expeditie naar de Caraiben

  •  
02-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Lauwersmeer_will.jpg

© Fotograaf: will

In de uitzending van 4 augustus 2019 zitten onder andere de volgende onderwerpen.

Vijftig jaar Lauwersmeer

Waar eens zout water stroomde en de zee Groningen en Friesland binnenkwam, ligt nu het Lauwersmeer. In 1969 werd de zee-arm afgesloten en ontstond een binnenwater. Ecoloog Jan Doevendans komt al sinds zijn jeugd in het gebied en volgt sindsdien de veranderingen in het gebied op de voet.

Greenpeace reist af naar bosbranden

Ze woeden al weken, de bosbranden in Siberië. Een gebied ter grootte van België staat in vuur en vlam.  Greenpeace organiseert sinds 5 jaar trainingskampen voor lokale burgers op meerdere plekken in Rusland. Ze leren de bevolking hoe branden ontstaan en hoe men gezamenlijk in actie kan komen om kleine brandjes te blussen om uitbreiding te voorkomen.

Haaienexpeditie naar Saba

Hebben haaien last van stress? Hoe komen verpleegstershaaien terecht in kreeftenfuiken? En welke afstanden leggen haaien af op zoek naar voedsel? Op zoek naar antwoorden op deze en nog veel meer vragen vertrok haaienspecialist Irene Kingma samen met andere haaienonderzoekers op expeditie naar de Sababank, in de Caraïben.
Tijgerhaai met zender

© fotograaf:Peter de Maart

Tijgerhaai met zender, fotograaf: Peter de Maart

Maak je moestuin hittebestendig

De afgelopen weken lag de moestuin bij Stadzigt, de uitzendlocatie van Vroege Vogels aan het Naardermeer, er meer bij als een zandbak dan als een groene oase. Alle jonge aanplant sloeg niet aan, ook al kreeg die wel wat extra water. Tijd om na te denken over een nieuw hittebestendig zaaiplan. Maria Fennis, de beheerder van de moestuin bij Stadzigt, wil meer schaduwplekken gaan creëren door het aanplanten van bessenstruiken. Zij is geen voorstander van al te veel besproeien met water. “We moeten de natuur volgen. En als het droger en warmer wordt, moeten we de tuin daar op afstemmen,” vindt Maria.
moestuin stadzicht 1

© Moestuin bij Stadzigt, Foto: Maria Fennis

Moestuin bij Stadzicht, foto: Maria Fennis

Fenolijn

De vlindertelling van afgelopen maand leverde geen vrolijk beeld op . Er werden weinig vlinders geteld ten opzichte van de voorgaande jaren. Maar er is hoop, want sinds het begin van deze maand komen er weer meer meldingen binnen. Dat was ook duidelijk te merken op ons antwoordapparaat waarop veel vlindermeldingen binnenkwamen, van parelmoervlinders tot distelvlinders. De komende weken zijn er nog veel distelvlinders te verwachten en het zou weleens een recordjaar kunnen worden voor deze trekvlinder. Ook op de fenolijn werd veel melding gemaakt van vlinders. Maar ook van vele andere eerste en laatstelingen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.