De Victoria amazonica is de koningin der waterlelies en komt uit Zuid-Amerika. De bladeren van een Victoria kunnen wel 2 meter in doorsnede worden. Kenmerkend zijn de met lucht gevulde nerven en de hoge opstaande randen. De Victoria is een nachtbloeier. Elke bloem bloeit slechts twee nachten achtereen; de eerste nacht wit en de tweede nacht roze. Na de tweede nacht sluit de bloem en verdwijnt onder water, waar de zaden rijpen. Elke plant kan meerdere bloemen produceren, maar deze bloeien nooit tegelijkertijd.
De
Amsterdamse Hortus Botanicus
lukte het in 1859 als eerste in Nederland om een Victoria in bloei te krijgen. Sindsdien heeft de Victoria altijd een belangrijke plaats ingenomen in de Hortus. Tijdens speciale avondopenstellingen stond het publiek in de rij om de enorme waterlelie te bekijken.
In het verleden groeiden de Victoria's in een kas. In de zomer van 2002 werd - bij wijze van experiment - voor het eerst een Victoria amazonica in een buitenvijver tot bloei gebracht. Sindsdien laat de Hortus elk jaar een Victoria in de kleine buitenvijver groeien.
Dit jaar is het dus 150 geleden dat de bloem voor het eerst bloeide in de Amsterdamse Hortus. Om dat te vieren, vroeg de Hortus aan lichtkunstenaar
Titia Ex
een kunstwerk te maken geïnspireerd op deze bloem.
Het zo ontstane kunstwerk, de ‘Lichtbloem’, bestaat uit duizenden led-lampjes die via een software-programma reageren op de omgeving, waardoor ze van kleur veranderen. De kunstbloem staat in de Pontederia-vijver waar ook de echte Victoria groeit. Het lichtkunstwerk zal feestelijk worden gepresenteerd in de
Amsterdamse Museumnacht
, 7 november, en dan zal hij tot eind januari te zien zijn in de Hortus.