Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groene GGZ, grote weerschijnvlinder en alle overige onderwerpen

  •    •  
03-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1031 keer bekeken
  •  
grote_weerschijnvlinder_5952b2f79651c_medium

Grote weerschijnvlinder

© Gerrit1957

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 5 maart 2023. Luister de fragmenten terug op de volgende startpunten:

0:11:00 - Op zoek naar de grote weerschijnvlinder
0:44:00 - Geestelijke gezondheidszorg kan veel groener
1:20:00 - Beleef de Lente 
1:44:00 - Ode aan vrouwen in de natuurwetenschap 
2:09:00 - Onder het Maaiveld 

Geestelijke gezondheidszorg kan veel groener

De zorgsector in Nederland is verantwoordelijk voor 7% van de uitstoot van CO2. De sector heeft zelf al aangegeven dat het in het kader van klimaatverandering van belang is om een transitie te maken naar een duurzamere zorg. In de geestelijke gezondheidszorg vormt een aantal samenwerkende zorginstellingen in Zuid-Limburg nu één van de voorlopers van een groene GGZ. Mondriaan GGZ en zorginstelling Tobas Jeugdhulp maken er zich sterk voor om de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg en de jeugdzorg te verkleinen door mensen die op een wachtlijst staan, al mee naar buiten te nemen.

Ode aan vrouwen in de natuurwetenschap

Newtons wetten, Einsteins relativiteitstheorie, Schrödingers kat. Bijna iedereen kent natuurwetenschappelijke wetten, theorieën of eenheden die naar mannen zijn vernoemd. Maar hoe zit het met de vrouwen? Margriet van der Heijden wil met haar boek 'Ongekend' een lans breken voor de vrouwen in de geschiedenis van de natuurwetenschap. Zo ontwikkelde Henrietta Leavitt de methode waarmee Hubble de uitdijing van het heelal kon afleiden. June Almeida maakte voor het eerst de structuur zichtbaar van een verkoudheidsvirus dat de naam corona kreeg. Alice Ball ontwikkelde op Hawaii het eerste redelijk effectieve middel tegen lepra.

Op zoek naar de grote weerschijnvlinder

De kans om rond deze tijd van het jaar de rups van de grote weerschijnvlinder te vinden, is héél erg klein, vertelt ecoloog Silvio Lindhout aan verslaggever Merlijn Schneiders. Toch besluiten ze om samen op pad te gaan, op zoek naar deze vlinder. Want zelfs een kleine kans is er één.

Grote weerschijnvlinder_rups_Roggebotzand_01-03-2023_Silvio Lindhout_1

Rups van de grote weerschijnvlinder

© Silvio Lindhout

Onder het Maaiveld 

In de grond onder onze voeten leven ontelbaar veel organismen. Genoeg hoofdpersonen dus! In de natuurfilm 'Onder het Maaiveld' vullen onder andere de regenworm en het trilhaardiertje levensgroot het televisiescherm. Microfotograaf en microfilmer Wim van Egmond maakte sommige van de prachtige beelden die te zien zijn in deze documentaire. Hij schuift aan bij Vroege Vogels. Bekijk hieronder de trailer van de film: 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor