''Emissiehandelssysteem verkeert in levensgevaar''
• 16-04-2013
• leestijd 2 minuten
D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is diep teleurgesteld dat het Europees Parlement het voorstel om de veiling van emissierechten uit te stellen heeft verworpen. "Het wegstemmen van het voorstel kan het Europese emissiehandelssysteem (ETS) helemaal plat leggen. Dit was onze kans om het vertrouwen in de markt te herstellen en het systeem weer op de rails te zetten", aldus Gerbrandy.
Te lage CO2 prijs
De werking van het Europese emissiehandelssysteem wordt bedreigd door een veel te lage CO2 prijs. Die is zo laag door slechte economische omstandigheden, maar ook doordat er veel te veel rechten op de markt zijn gebracht en rechten ook nog via achterdeuren als het Clean Development Mechanism Europa overspoeld hebben. Bedrijven die de afgelopen jaren flink hebben geïnvesteerd in het verminderen van hun CO2 uitstoot, hebben nu veel last van de lage CO2 prijs.
Schone technologie gestraft
Gerbrandy: "Door het voorstel af te wijzen worden bedrijven gesteund die weinig of niets gedaan hebben om hun uitstoot te verminderen en worden bedrijven die wel geïnvesteerd hebben in schone technologie gestraft. Zo blijven vuile kolencentrales draaien, terwijl schonere gascentrales stilliggen."
Structurele oplossing
D66 zag het uitstellen van de veiling van emissierechten als een tijdelijke maar vooral noodzakelijke maatregel. Hierdoor zou er meer tijd zijn geweest voor een structurele verbetering van het systeem. Gerbrandy: "Ik ga er vanuit dat de Europese Commissie alsnog met een pakket blijvende maatregelen komt. Juist nu de tijdelijke oplossing is afgewezen en een meerderheid van het Parlement dit systeem laat doorsukkelen is dat hard nodig. Het Europese emissiehandelssysteem verkeert in levensgevaar, maar de strijd is nog niet compleet verloren. Al heb ik wel een hard hoofd in de haalbaarheid van de noodzakelijk zware operatie, nu zelfs het kleine pleistertje van backloading al verworpen is."
Niets doen is geen optie
Zonder ingrijpen zal de prijs van CO2 onderhevig blijven aan grote schommelingen. Daar is niemand bij gebaat. Investeerders hebben in deze lange termijn markt behoefte aan duidelijkheid. Door het uitstellen van de veiling van nieuwe emissierechten kon de Commissie die grote prijsfluctuaties aanpakken. Structurele verbeteringen moeten nu zorgen voor een geleidelijke prijsstijging. Stevige investeringen in nieuwe technologie is de enige manier om de lange termijn de Europese milieu- en klimaatdoelstellingen te halen.
Bron:
D66.nl