Vroege Vogels

'Emissiearme' stal houdt geen stand voor hoogste bestuursrechter

  •  
07-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
koeien_stal_megastal_pixabay

© Pixabay

Het is onzeker of zogenoemde emissiearme stallen wel echt leiden tot minder stikstofuitstoot. Tot dat oordeel komt de Raad van State in drie zaken over varianten van dit soort stalsystemen. De uitspraak is een grote tegenvaller voor veehouders die zulke systemen gebruiken en kan verstrekkende gevolgen hebben.

Praktijk valt tegen 

Emissiearme stallen doen op papier de uitstoot van ammoniak flink dalen. Volgens twee wetenschappelijke onderzoeken valt die afname in de praktijk echter tegen. Na lagere rechtbanken komt nu ook de hoogste bestuursrechter tot die conclusie. De cijfers waar van uit wordt gegaan "bieden te weinig zekerheid dat de natuur geen schade oploopt", concludeert de hoogste bestuursrechter.

Stikstofuitstoot 

Ammoniak is een verbinding van stikstof en waterstof die onder meer vrijkomt als mest en urine van vee met elkaar vermengd raken. Dat gebeurt in stallen voortdurend. Met technische innovaties wordt in veel stallen geprobeerd deze stikstofuitstoot omlaag te krijgen. Een boer die een emissiearme stal neerzet op zijn erf, kan meer dieren houden. De stikstofuitstoot blijft dan in theorie gelijk, of gaat zelfs omlaag. Dat is goed voor de natuur én goed voor de boer, zo is de gedachte. Maar in onderzochte stallen daalde de uitstoot lang niet zo sterk.

Natuurvergunningen

De bestuursrechter heeft nu voor twee specifieke stalsystemen bepaald dat provincies er bij de beoordeling van een vergunningaanvraag niet meer klakkeloos van uit mogen gaan dat de stalsystemen doen wat ze beloven. "Dat betekent dat melkveehouderijen met dit type stal alleen een natuurvergunning kunnen krijgen als uit een zogenoemde passende beoordeling blijkt dat de natuur geen schade oploopt", aldus de Raad van State.

Deze uitspraak zal het nog moeilijker maken voor melkveehouders om een vergunning te krijgen. Maar, legt het rechtscollege uit, "de strenge Europese natuurbeschermingsregels waaraan Nederland zich heeft gebonden, laten een andere uitkomst niet toe".

Overwinning 

Volgens Greenpeace Nederland is dit een 'baanbrekende' uitspraak. "Het is de allerhoogste tijd dat het kabinet aan de slag gaat met structurele maatregelen waarvan we wél met zekerheid kunnen zeggen dat ze helpen om de natuurcrisis te keren: een omslag naar ecologische landbouw met drastisch minder dieren, op basis van een goed verdienmodel voor de boer van de toekomst", stelt Hilde Anna de Vies, landbouwexpert Greenpeace Nederland.

Bron: ANP | Greenpeace Nederland 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Huub53
Huub537 sep. 2022 - 19:16

Lees ik het goed? In de onderzochte stallen daalt de uitstoot niet zo sterk als voorspeld maar hij daalt dus wel. Maar dat maakt allemaal niet uit. Gooi maar weg die investering. Als ik boer was zou ik gek worden. Wat zijn dit voor methoden om landbouwhervormingen af te dwingen?

Huub53
Huub537 sep. 2022 - 19:07

Dat is de agenda van Greenpeace. Alle boeren moeten naar de ecologische landbouw. Wat men bedoelt men hier met ecologisch? Boeren werken altijd ecologisch. Of is het terug naar de tijd van Ot en Sien misschien? Ik vrees dat het eten dan 2x zo duur wordt en er 3x zoveel boeren nodig zijn. Maar dat maakt voor de elite niet uit natuurlijk.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.