Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eisen van de beekprik

  •  
01-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
beekprik-web.jpg

© Fotograaf: joanne

In 2010 was in Vroege Vogels een verslag te horen over de beekprik. Hij kwam in dat jaar nog maar sporadisch voor in enkele Nederlandse beekjes. Dit kwam mede door de slechte waterkwaliteit van onze beken.
Verbetering
Daar de waterkwaliteit ondertussen enorm is verbeterd zijn er meerdere beken geschikt voor de beekprik. Probleem is echter dat het beestje niet op eigen kracht van beek naar beek kan trekken. Vandaar dat Ravon enkele jaren geleden duizenden van deze beestjes heeft overgezet van de Keersop naar de Reusel. Allereerst werd er door Ravon uitgebreid onderzoek gedaan naar de Reusel. Want een beek moet aan diverse eisen voldoen voordat de beekprik er zich thuis voelt. Zo moeten er in de beek grindrijke plaatsen aanwezig zijn, moet de beek meanderen en moet er een redelijke stroming staan.
De dieren hebben het grind nodig om er een nestkuil mee te maken. Ze verslepen de steentjes met hun zuigmond. Het vrouwtje zuigt zich vast aan een van de stenen aan de rand van het nest. Een mannetje zuigt zich vervolgens vast aan haar kop en draait zijn lichaam strak om haar heen waardoor zij eitjes uitperst, die hij vervolgens bevrucht. Na deze daad sterft zowel het mannetje als het vrouwtje. Als de blinde larven uit de eitjes zijn gekomen, kruipen ze in de modder, waar ze ongeveer zeven jaar blijven. 
Handje helpen
In de Dommel en de Keersop gaat het opmerkelijk goed met dit zeldzame beest. Volgens schattingen van Ravon zitten er tienduizenden. Handmatig werden de beekprikken in 2010 vanuit de Keersop naar de Reusel gebracht. Zowel volwassen dieren als larven werden daar te water gelaten. En vorige week was het zo ver: in de Reusel werden vier paaiende beekprikken aangetroffen. Het lijkt er dus op dat de beekprik de Reusel een prima beek vindt.
Luuk Punt filmde paaiende beekprikken. Op zoek naar partners trekt de beekprik stroomopwaarts. In de beek wordt een gleuf als paaiplaats gemaakt door steentjes te verplaatsen. Het grind wordt eerst schoongemaakt en vervolgens zetten de vrouwtjes hun eitjes erop af. De mannetjes gaan daar boven hangen en zetten de zaadcellen af. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.