De Grote voorjaarsbekerzwam is een erg zeldzame verschijning, die tegenwoordig vrijwel alleen maar in de Noordoostpolder en Flevoland voorkomt. Ze is gebonden aan rottend naaldhout.
Vroege voorjaarspaddenstoelen zijn vaak kleine kriegeltjes die zonder door een loep te kijken niet veel van hun schoonheid loslaten. De Grote voorjaarsbekerzwam is daarop een uitzondering. Het is een forse paddenstoel in de vorm van een schotel, die een doorsnede van 15 centimeter kan halen.
De Grote voorjaarsbekerzwam (Discina ancilis) is een zakjeszwam. Dit verwijst naar de wijze van voortplanting. Ze heeft geen plaatjes of poriën, maar de schijnbaar gladde binnenkant van de schotel bestaat uit dicht opeengepakte buisachtige structuren. In deze buisjes zitten acht net hierin passende sporen, die als ze rijp zijn onder druk naar buiten geschoten worden. Veel van de paddenstoelen die in het voorjaar te vinden zijn, behoren tot de zakjeszwammen. De Grote voorjaarsbekerzwam groeit op rottend hout van naaldbomen, vooral van de Fijnspar (de enige echte kerstboom) en is erg zeldzaam in Nederland. De laatste jaren wordt de Grote voorjaarsbekerzwam alleen gevonden op een paar plekken in zuidelijk en oostelijk Flevoland en in de Noordoost polder.
Dat is jammer, want het is een mooie en opvallende paddenstoel. Omdat de Fijnsparren het in de polders niet zo goed doen, willen bosbeheerders ze eigenlijk liever kwijt. Hopelijk komt het niet zo ver, omdat deze paddenstoel ook in gebieden waar de Fijnspar van nature voorkomt, niet echt algemeen is. De Grote voorjaarsbekerzwam zal de komende twee maanden nog te vinden zijn. Wellicht kom je haar tijdens een wandeling door een Fijnsparrenbos in de polders wel tegen.
Tekst: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging
Bron:
Natuurbericht.nl