Einde aan statiegeldflessen in supermarkt
• 17-06-2004
• leestijd 2 minuten
De plastic, hervulbare flessen voor frisdrank en water verdwijnen uit de winkelschappen. Zij worden vervangen door eenmalige kleinere flessen.
Staatssecretaris Van Geel (Milieu) heeft donderdag in een brief aan de Tweede Kamer verzekerd dat er voor deze flesjes een inzamelsysteem komt voor hergebruik, zodat er minder van bij het afval terechtkomen. De inzameling wordt gestimuleerd doordat bijvoorbeeld scholen en verenigingen geld krijgen voor ingezamelde flessen.
Van Geel heeft over dit nieuwe systeem 'op hoofdlijnen' overeenstemming bereikt met het bedrijfsleven. Het is de bedoeling dat dat eerst 'pilots' of proefnemingen doet, en betaalt. Het milieu mag er namelijk niet op achteruit gaan, de kosten van rest- en zwerfafval mogen niet worden afgewenteld op gemeenten en er moet ,,meer producentenverantwoordelijkheid'' komen. Lukt dat, dan gaat het systeem per 1 januari 2006 in. Tot dan blijven de huidige pet-flessen in gebruik.
De staatssecretaris verwacht dat Nederlanders ook zonder het statiegeldsysteem bereid zullen zijn de flessen apart in te leveren via bijvoorbeeld de voetbalvereniging. Hij verwijst naar de manier waarop oud papier op dit moment ingezameld wordt: een effectief systeem dat stoelt op vrijwilligheid. Van het oud papier, dat alleen in grote hoeveelheden waarde heeft, wordt volgens Van Geel ,,70 tot 75 procent'' gescheiden ingezameld.
De nieuwe afspraken vervangen het zogenoemde Verpakkingsconvenant dat overheid en bedrijfsleven eind 2002 overeenkwamen. Deze afspraak loopt eind 2005 af. Milieuorganisaties, verenigd in Recycling Netwerk, maken zich echter sterk voor een goede wettelijke regeling voor het verpakkingenbeleid.
Volgens de milieuclubs, zoals Greenpeace en Stichting Natuur en Milieu, veroorzaken eenmalige flessen tot 2,5 keer zoveel afval, kosten ze tot 70 procent meer energie en zorgen voor 50 procent meer broeikaseffect.
Volgens Van Geel stuiten de pet-flessen bij de Europese Commissie aanhoudend op bezwaren. Hij loopt in zijn brief vooruit op een te verwachten negatieve uitspraak van de Europese rechter in twee procedures over verplicht meermalig gebruik van drankverpakkingen.
Volgens de Nederlandse frisdrankenindustrie (NFI), die al lang pleit voor een alternatief, is het systeem in strijd met de Europese regels voor het vrije verkeer van goederen. (ANP)