Een bakje bier tegen slakken in je moestuin. Of groene zeep tegen luizen. Ze mogen vanaf 1 juli dit jaar niet meer verkocht worden als bestrijdingsmiddel. Althans dat is het voornemen van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biocide (Ctgb). Hiermee blijven de veelal giftige chemische bestrijdingsmiddelen als enige alternatief over.
Volgens ecologisch adviseur
Bertus Buizer
wordt het de doodsteek voor de miljoenen Nederlanders die natuurvriendelijk willen tuinieren en voor de biologische landbouw. Zo worden zowel hobbytuinders als boeren afhankelijker worden van gevaarlijk landbouwgif. En dat terwijl de chemische bestrijdingsmiddelen mogelijk zelfs bijdragen aan de bijensterfte.
Verbod
Het gaat om de zogenaamde
RUB-regeling
(Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen). Die wordt per 1 juli dit jaar mogelijk afgeschaft. In die regeling worden bepaalde stoffen waaronder melk, bijenwas, bier, zeep, knoflook, zeewier en plantaardige oliën vrijgesteld van registratie als bestrijdingsmiddelen. Deze stoffen werden bij instelling van de RUB zo onschuldig gevonden dat de overheid het toentertijd niet nodig vond de zware (en ook dure) toelatingseisen van de gewasbeschermingsmiddelen wet hierop toe te passen.
Tot woensdag 14 maart kan iedereen bezwaar maken tegen de afschaffing van de RUB-regeling.