Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Einde aan de malariamug

  •  
15-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
Jeukende bulten en slapeloze nachten. De mug is niet onze grootste vriend. Sterker nog, muggen kunnen ook allerlei levensbedreigende ziekten overbrengen. Denk aan de malariamug die jaarlijks meer dan één miljoen mensen doodt. Daar moet een einde aan komen. Daarom start entomoloog Bart Knols deze week met de Nederlandse Malariastichting .
Wat Bart Knols betreft heeft het laatste uur van de malariamug geslagen. ‘Roei de malariamug gewoon uit. De wetenschapper gelooft niet er op korte termijn een vaccin tegen de ziekte wordt ontdekt. Volgens hem kunnen we in plaats daarvan beter beginnen de drager van de parasiet uit te roeien. Maar dan niet met DDT, dat nog steeds op grote schaal wordt gebruikt in Afrika en voor veel milieuproblemen zorgt. Nee, Knols heeft een heel andere manier bedacht. Zo wil hij het Tanzaniaanse eiland Pemba malariavrij krijgen door met honderden mensen in acht maanden tijd alle broeinesten van de muggen te vernietigen, met het biologische bestrijdingsmiddel BTI.
De Nederlandse Malaria Stichting, dat donderdag 21 april officieel van start gaat, zet zich in voor een wereld zonder malaria. Belangrijkste doelen zijn het beschermen en genezen van mensen en het lokaal elimineren van de malaria mug. Op deze manier wil zij een bijdrage leveren aan een betere gezondheid, het bestrijden van armoede en het ondersteunen van de economische ontwikkeling in ontwikkelingslanden.
Bart Knols (1965) is medisch entomoloog en specialist op het gebied van muggen en infectieziekten. Hij is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, is gasthoogleraar aan de Universiteit van Witwatersrand in Zuid-Afrika en directeur van K&S Consulting. In 2007 ontving hij voor zijn baanbrekend onderzoek de Eijkmanmedaille, de hoogste onderscheiding in Nederland op het gebied van de tropische geneeskunde en internationale gezondheidszorg. Knols ontdekte dat Afrikaanse malariamuggen verzot zijn op zweetvoeten en het aroma van Limburgse kaas. Een ontdekking waarvoor hij in 2006 de Ig Nobelprijs ontving.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor