'In de maand mei leggen alle vogels een ei, behalve de kwartel en de griet, die leggen in de meimaand niet.' Dit Oud-Nederlandse gezegde klopt natuurlijk niet. Sterker nog, de eerste eileg verschilt per vogel en hangt af van allerlei factoren, zoals klimaat, zon en voedselaanbod.
Zondag presenteren Arnold van Vliet van de
Natuurkalender
en Ruud Foppen van
SOVON Vogelonderzoek Nederland
bij ons de eilegverwachting. Dat voorspelt voor meer dan 30 vogels wanneer het eerste ei echt wordt gelegd. De module is ontwikkeld door SOVON en de Vlinderstichting.
Uit de broedbiologische gegevens van het Meetnet Nestkaarten van SOVON/CBS over de periode 1986 tot 2011 blijkt dat de gemiddelde eilegdatum van zangvogels met 14 dagen vervroegd. Dit is mogelijk het gevolg van het vroegere optreden van insecten, zoals van vlinders en hun rupsen.
Vrijwel alle zangvogels, dus niet alleen insecteneters maar ook zaadeters, zijn namelijk voor het voeren van hun jongen afhankelijk van insecten. Het vroegere optreden van insecten is waarschijnlijk het gevolg van het warmer worden van het voorjaar.
Teken
Eerder deze week lanceerde Arnold van Vliet
de tekenradar
. Op de site kan je zien wat de verwachte tekenactiviteit is. Hoe hoger de activiteit, hoe groter de kans om door een teek gebeten te worden en hoe belangrijker het is om te controleren op tekenbeten. Daarnaast kunnen mensen op de website tekenbeten of een rode ringvormige uitslag melden. Ook kunnen zij verwijderde teken opsturen om te laten onderzoeken of de teek besmet is.