Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eikenprocessierupsproefstation

  •  
15-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De afgelopen week zijn door heel Nederland de eitjes van de eikenprocessierups uitgekomen. Tegelijkertijd komen vanuit het zuiden de eiken in blad waardoor de nu nog kleine rupsjes meer dan voldoende te eten hebben. Om de ontwikkeling van ei tot vlinder van dag tot dag te kunnen volgen hebben onderzoekers sinds vandaag de beschikking over een eikenprocessierups proefstation. Deze voor Europa unieke onderzoeksfaciliteit in Dieverbrug te Drenthe biedt een scala aan mogelijkheden om de ecologie, het gedrag en de beheersing van de eikenprocessierups nauwgezet onder gecontroleerde omstandigheden in de buitenlucht te volgen.
Op 2 april kwamen de eerste eikenprocessierupsen in Noord-Brabant en Noord-Holland uit het ei. De afgelopen dagen kwamen ook de eerste eipakketjes in Drenthe uit. Het is daarmee zeer waarschijnlijk dat nu in het hele land de rupsjes op zoek zijn naar jonge verse eikenblaadjes. In het zuiden van het land komen de eiken al volop in blad. In het noorden moet de bladontplooiing nog op gang komen. Daar zullen de rupsjes zich eerst tegoed doen aan de sterk opzwellende knoppen.
Ondanks het feit dat de eikenprocessierups al twintig jaar onafgebroken in een steeds groter deel van Nederland voorkomt, is er nog weinig bekend over de ecologie, het gedrag en de beheersing van de eikenprocessierups. Tot op heden werden onderzoeken gedaan in kleine kooitjes, in de vrije natuur of in laboratoria. Vanaf vandaag heeft het recent opgerichte Eikenprocessierups Kenniscentrum een unieke faciliteit voor onderzoek, voorlichting en educatie tot haar beschikking. Op initiatief van Silvia Hellingman van Biocontrole en met steun van Landschapsbeheer Drenthe en Timmerman Groenvoorzieningen is het eerste eikenprocessierups proefstation in Europa gerealiseerd.
Het proefstation is een grote kooi met een oppervlak van vijftig vierkante meter en een hoogte van twee en een halve meter. De hele kooi is omspannen met speciaal insectengaas zodat er geen insecten in of uit kunnen komen. Het gaas is voor een deel ingegraven zodat de eikenprocessierupsen niet ondergronds de kooi kunnen verlaten. In de kooi staan een groot aantal eikjes van in totaal vijf verschillende soorten in de volle grond. De eiken zijn afgetopt zodat ze in de kooi passen. Al jaren wordt er gespeculeerd op welke eikensoorten de rupsen het best gedijen. Nu hebben we de mogelijkheid om daar een antwoord op te vinden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.