Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eikenprocessierups | Zelf Geschoten

  •  
07-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
132 keer bekeken
  •  

De eikenprocessierups kruipt uit het ei. Hij is dan nog maar enkele millimeters lang. De rups groeit tot 3 centimeter voor hij zich verpopt tot een vlinder. De video is van Els Oomis.

De eikenprocessierups populatie bestaat uit meer mannetjes dan vrouwtjes. De vrouwtjes blijven meestal rond hun geboortegrond. De mannetjes leggen echter wel grote afstanden af, op zoek naar een vrouwtje om mee te paren. Het vrouwtje scheidt lekkere feromonen af die mannetjes aantrekken. De mannetjes sterven vrijwel direct naar het paren. De vrouwtjes leven tot vlak na de eiafzetting, in scheuren op de stam van eikenbomen. 

De eitjes komen vanaf april uit, tegelijk met de bladontplooiing van de eik. De bladeren en knoppen van de eik zijn het voedsel van de rupsen. In het eerste ontwikkelingsstadium is de eikenprocessierups oranje of bruin. Verhoudingsgewijs lijkt de zwarte kop best groot. De lichaamsbeharing is nog kort en de rups heeft nog geen brandharen. 

Oudere processierupsen zijn bruingrijs tot blauwgrijs, met lichte flanken. De rups heeft opvallend lange, witte haren die tot een centimeter lang kunnen zijn. Dat zijn niet de brandharen. Die zijn namelijk veel korter, minder dan een millimeter, en groeien alleen op de rug.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.