Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eikenprachtkever sloopt Landgoed Scherpenzeel

  •  
25-05-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
418 keer bekeken
  •  
Het insect heeft zo'n mooie naam: de eikenprachtkever. Maar op Landgoed Scherpenzeel denken ze er anders over, want zo'n duizend mooie, deels oude eiken moeten voor 1 juni gekapt zijn. De aantastingen van de kever zijn té ver, iets anders zit er niet op.
Begin april van 2012 werd duidelijk wat de oorzaak was van de slechte conditie van veel eiken op het landgoed. De bomen waren verzwakt door hoge waterstanden de laatste jaren. Met de 'voeten' in het water kunnen de wortels niet goed functioneren, daardoor verzwakken de bomen en dan zijn ze kwetsbaar voor parasieten.
De eikenprachtkever ( Agrilus biguttatus ) zag zijn kans. Legde eitjes op de bast en de larven die daar uit kwamen begonnen met het knagen van gangen. Doordat ze dat veelal horizontaal doen 'ringen' ze de boom en wordt de sapstroom gestremd. Eén gangetje kan de boom wel aan, maar bij meerdere begint 'ie te kwijnen en gaat langzaam dood.
Beheerder Govert Bos van Landgoed Scherpenzeel kon nog maar één ding doen: een kapvergunning aanvragen om te voorkomen dat in juni de larven verpoppen tot kevertjes, uitvliegen en weer nieuwe slachtoffers maken. Om de eiken in de omgeving te redden moet een heel perceel worden ontdaan van eiken. Dus vindt er nu een massale kap plaats.
Foto kever is van Siga
Foto larf is van Alterra onderzoeker Leen Moraal
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.