Eikelmuisje nagenoeg uitgestorven
• 18-09-2007
• leestijd 1 minuten
Het vroeger in Zuid-Limburg veel voorkomende eikelmuisje is nagenoeg uitgestorven in Nederland. Onderzoekers troffen in twee bosgebieden in het Limburgse heuvelland nog slechts negen eikelmuisjes met hun typerende pluimstaart, witte buik en zwart rovermasker aan.
Dat blijkt uit een dinsdag gepresenteerd onderzoek van Zoogdiervereniging VZZ in opdracht van het ministerie van LNV. Onderzoeker Dick Klees verklaart het uitsterven van het beschermde diertje uit de steeds zachtere winters. ''Het eikelmuisje houdt een winterslaap, maar door de warmere winters wordt het vaak wakker en verbruikt dan al zijn vet. Dan haalt het muisje het voorjaar niet.''
Eikelmuisjes worden ook wel de 'fruitdiefjes' van Nederland genoemd. Het dier komt zowel voor in ruige bermen, groeves, stenige hellingen en hagen als in boomgaarden en loofbossen waar het zich voedt met insecten, vruchten, noten en slakken. Ze leven in zelfgebouwde nesten, maar kunnen ook gebruik maken van boomholtes, nestkasten of schuurtjes. De eikelmuis is naast de hazelmuis de enige muis, die een winterslaap houdt en wordt daarom ook ,,slaapmuis'' genoemd. Het dier krijgt jaarlijks vier tot zes nakomelingen. Het aangetroffen aantal van negen dieren is volgens Klees verontrustend laag. De onderzoekers wijten dat onder meer aan het steeds monotoner worden van het cultuurlandschap.
''Muizen leven maar kort. Hen overkomen allerlei rampen, dus ze moeten met velen zijn om als soort te kunnen overleven. Negen eikelmuizen hebben nauwelijks overlevingskans'', aldus Klees.
Bron: ANP