Eigen planten eerst, nr. 2
• 01-10-2014
• leestijd 2 minuten
Hovenier Wankja Ferguson houdt een vurig pleidooi om gebruik te maken van heemplanten, ter meerdere glorie van de inheemse fauna. Een andere visie op heemplanten komt uit de Tuinscheurkalender van Romke van de Kaa. Hij laat in zijn verhaal de 'gebruikers' van de planten buiten beschouwing.
"De tuin is een smeltkroes van nationaliteiten. Van alle planten die we in onze tuinen hebben staan komt vaak nog geen 10% uit ons eigen land. Niemand die er zich druk over maakt at de bevolking van zijn tuin voor het grootste deel uit allochtonen bestaat. Varens uit Noord-Amerika staat zij aan zij met astilbes uit China en bloembollen van de steppe van Samarkand. Er bestaan wel heemtuinen - tuinen waarin alleen planten groepen die binnen onze landsgrenzen groeien - maar die maken toch altijd een wat kunstmatige en ook enigszins nationalistische indruk. Want planten houden zich wel aan plantengeografische districten, maar niet aan landsgrenzen die door de mens getrokken zijn. En wie kan verdedigen dat een plant die net aan de voor hem verkeerde kant van de Belgische of Duitse grens groeit niet in zo'n heemtuin thuishoort?
En wat als het zaad van die plant per ongeluk via de Schelde of de Rijn ons land binnen drijft? En een plant die vroeger in ons land voorkwam maar nu niet meer, is dat nog een heemplant of een ex-heemplant? Als de plant pas onlangs uit ons land is verdwenen wordt hij waarschijnlijk wel weer tot heemplant bevorderd als hij opnieuw wordt geintroduceerd, maar wat als die plant hier miljoenen jaren geleden groeide, zoals de ginkgo of de palm? Moet hij dan met terugwerkende kracht weer tot de heemplant worden bevorderd?"