Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eieren van slechtvalken op Rijksmuseum gesneuveld | Beleef de Lente

  •  
28-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
254 keer bekeken
  •  
Slechtvalk in de stad

© Fotograaf: HansvdL

Twee paar slechtvalken zijn dit jaar weer te volgen via de webcams van Beleef de Lente. Één nestkast hangt in de Mortel, Noord-Brabant de ander bovenop het Rijksmuseum, in hartje Amsterdam. In de kast van het Rijksmuseum hadden het paar drie eieren gelegd, die helaas inmiddels allemaal gesneuveld zijn. Zeer waarschijnlijk zorgde een te zwakke eischaal ervoor dat de eieren kapot gingen. Lees hier meer over hoe dit is gebeurd. Nu de eieren verloren zijn, is de webcam op het museum tijdelijk gesloten.

Gelukkig kun je nog een ander paar volgen op de Onze Lieve Vrouwentoren in Amersfoort, die op dit moment op vier eieren broedt. De verwachting is dat het eerste ei rond 16 april uitkomt. Dit paar is live te volgen via Het Groene Huis. 

De lucht in voor de slechtvalk

Elke ochtend als brandweerman Neal Mennuti de kazerne aan het Museumplein binnenstapt, kijkt hij meteen naar de linkertoren van het Rijksmuseum. Want daar zitten ze; het paar slechtvalken van de Beleef de Lente webcams. “Zo mooi dat je die natuur zo midden in de stad kunt zien, heel bijzonder”, aldus de brandweerman. Roely Bos van de Vogelwerkgroep Amsterdam gaat samen met verslaggever Merlijn Schneiders naar de brandweerkazerne van Neal om met hem naar de slechtvalken te kijken. En om samen in de ladderwagen te stappen om op 24 meter hoogte een nog beter zicht te krijgen op deze rappe roofvogel. Als ze hoog in de lucht zitten, zien ze de vogel wegvliegen van de toren en enkele minuten later weer landen op de toren van het Rijksmuseum. Na bestudering van de foto’s van Roely blijkt dat deze vogel even snel heeft gejaagd. 

Meer Beleef de Lente

Vroege Vogels volgt ook meer broedparen via de webcams van Beleef de Lente!  Zo trekken we de Biesbosch in voor de start van Beleef de Lente. Hier is een pittig figuur gesignaleerd. Een vrouwelijke zeearend die alle concurrerende vrouwtjes uit het gebied verjaagd. Verslaggever Merlijn Schneiders bekijkt het leefgebied van de zogenoemde "kenau van de Biesbosch" samen met boswachter Harm Blom.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.