Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eider mannetjes omringen een vrouwtje

  •    •  
20-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2574 keer bekeken
  •  

De balts van eiders is een subtiel spel van zwaaiende snavels en klapperende vleugels. Begin mei ziet Jochem Drost op Texel hoe wel negen mannetjes op deze manier indruk proberen te maken op een vrouwtje. Het vrouwtje heeft al een aantal pullen die de grootste moeite hebben om in de buurt te blijven.

Uilachtig geluid

De kreken en de kwelders van de Slufter op Texel zijn een toplocatie om baltsende eiders te zien. Tijdens het baltsen gooien de mannetjes hun kop naar achteren en weer naar voren en laten daarbij een laag, uilachtig geluid horen. Het klinkt als 'hoe hooe'.. Na de paring gaan de vrouwtjes op de kwelders en in de duinen broeden, om later weer tevoorschijn te komen met de jonkies.

Forse eend

De eider (Somateria mollissima) is een forse eend van zo'n twee kilo die langs de kusten leeft. In Nederland is deze eend vooral in het Waddengebied goed waar te nemen. De mannetjes vallen op met hun contrastrijke verenkleed. Het vrouwtje is bruin en heeft net als het mannetje een schuinaflopend voorhoofd met driehoekige snavel.

Bron: Vogelbescherming Nederland

Meer over:

eider
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.