Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ei van Columbus?

  •  
08-04-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Het aantal in Nederland overzomerende en broedende ganzen is de laatste jaren snel toegenomen. Dit leidt tot conflicten met de landbouw en met andere doelstellingen binnen het natuurbeheer. In 2005 herbergde Nederland minimaal 38.500 paar broedende ganzen, oftewel ongeveer 155.000 vogels, verdeeld over dertien soorten. De meeste broedende ganzen worden gevonden in de provincies Gelderland, Noord- en Zuid Holland en Zeeland. De broedgebieden zijn over het algemeen besloten en liggen vaak in natuurterreinen. De opgroeihabitat bestaat voornamelijk uit grasland. De beschikbare oppervlakte van deze gebieden bepaalt de productie aan jongen en daarmee het totale aantal broedparen van populaties. Ganzen hebben een grote invloed op hun omgeving. Het meest besproken effect in Nederland is de schade aan landbouwgewassen die ganzen kunnen veroorzaken. In de periode 2000 – 2004 is gemiddeld per jaar 185.000 euro aan schade door zomerganzen uitgekeerd. Het is mogelijk populaties van broedende ganzen te beperken, maar aan de verschillende maatregelen kleven voor- en nadelen.
Bron: SOVON
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.