De egelopvangcentra in Nederland barsten ook dit najaar weer uit hun voegen door het grote aantal egels dat is binnengebracht. Het gaat met name om jonge, verzwakte dieren, maar er worden ook oudere exemplaren binnengebracht. Ze overwinteren in de opvang en worden komend voorjaar weer uitgezet.
De vraag is wat deze herfstexplosie aan egels zegt over hoe het gaat met deze stekelbeesten. Al jarenlang gaat het aantal egels in Nederland gestaag achteruit. Belangrijkste oorzaak zijn de dassen die zich tegoed doen aan de egels. Ook de intensieve landbouw maakt veel slachtoffers. In Engeland is het aantal egels de afgelopen veertig jaar zelfs met meer dan 40 procent afgenomen.
Milouska gaat met egelexpert Vilmar Dijkstra van de Zoogdiervereniging naar de dierenopvang in Nijmegen. Daar verblijven op dit moment enkele tientallen egels. Een zielenpoot kwam onlangs onder een grasmaaier terecht en is daarna zwaargewond binnengebracht bij de opvang. Milouska ziet dat het nu gelukkig een stuk beter met hem gaat. En, heb je een tuin en wil je nu nog iets doen voor de egel? Dan kan dat! We laten zien hoe je je tuin
egelvriendelijk
maakt.
Overigens krijgen de egelopvangen elke herfst (jonge) verzwakte egels binnen. Een rondgang laat zien dat het aantal egels dat dit jaar binnenkomt niet anders is dan andere jaren.
In Nederland leven naar schatting zo’n miljoen egels. Een volwassen exemplaar heeft ongeveer 7 tot 8 duizend stekels op zijn rug en een kop van 2 tot 3 cm lang. Een stekel gaat ongeveer een jaar mee, daarna valt hij uit en groeit er een nieuwe aan. Heel typisch voor de egel is de kringspier waarmee hij zich bij gevaar kan oprollen tot een bal en zijn stekels overeind kan zetten.