Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Effect emissiehandel voor milieu kan groter

  •  
01-11-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
uitstoot.jpg
Het kabinet heeft bij de toekenning van uitstootrechten van het broeikasgas CO2 meer oog voor de belangen van het bedrijfsleven en minder voor het milieu. Nederland dreigt daardoor de Kyoto-klimaatdoelen te missen.
De Rekenkamer deelt deze tik op de vingers uit in een donderdag verschenen rapport. Daarin draait het om het Europese systeem voor CO2-emissiehandel. Doel daarvan is bedrijven te dwingen tot minder uitstoot van dit broeikasgas, en daarmee tot een zuiniger energiegebruik.
Nederland heeft 'op hoofdlijnen' het systeem, dat werkt op basis van emissierechten, goed ingevoerd. Maar het is volgens de Rekenkamer "wel wat ruimhartig'' geweest bij het vaststellen en het verdelen van de rechten. De financiële belangen en de concurrentiepositie van de deelnemende bedrijven stonden voorop. Nederland liep daarmee een "niet te verwaarlozen'' risico om de 'Kyoto'-doelen te halen. "De beperking van CO2-uitstoot is daardoor lager dan mogelijk.''
Het Kyoto-klimaatprotocol uit 1997 verplicht Nederland om in de periode 2008-2012 gemiddeld 6 procent minder broeikasgas uit te stoten dan in 1990. In december vindt op Bali een klimaattop plaats die een aanzet zou moeten geven voor een opvolger voor 'Kyoto'. De ministers Jacqueline Cramer (Milieu) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) gaan erheen.
De Rekenkamer vindt dat de Europese spelregels voor de CO2-emissiehandel strenger moeten worden en meer op elkaar afgestemd. De huidige stimuleren de lidstaten en dus ook Nederland onvoldoende om het dwingend toe te passen.
Het systeem moet ook simpeler en transparanter. Nu is de informatie op basis waarvan de rechten deels worden verdeeld, niet publiek toegankelijk, ook niet voor de Rekenkamer.
Door het systeem is het energie- en klimaatbeleid minder effectief, signaleert de Rekenkamer verder. De uitstoot van de bedrijven staat vast. Overtollige rechten kunnen ze verkopen. De CO2-emissie neemt zo niet af, terwijl dat wel de bedoeling is. De ministers van VROM en Economische Zaken erkennen dat, maar doen er te weinig aan. De Rekenkamer is wel ingenomen dat het kabinet zwaar wil inzetten op verdere harmonisatie van het EU-beleid.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor