Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste wilde kat duikt op in Brabant

  •  
18-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
wildekat.JPG

© Wilde kat in Brabant © Staatsbosbeheer / Peter van Stiphout

In de Brabantse Strabrechtse heide, is voor de eerste keer een wilde kat opgedoken. Deze Felis silvestris , zoals de Latijnse naam van het dier luidt, is waargenomen op een wildcamera. Het is de eerste waarneming van een wilde kat in Noord-Brabant, sinds de Middeleeuwen. De wilde kat verdween waarschijnlijk in Nederland als gevolg van habitatverlies, versnippering van zijn leefgebied en overbejaging. 
Cameraval
De wilde kat liep diep in de nacht langs een wildcamera, die het dier op beeld vastlegde. Waar de kat vandaag komt is onbekend. Het is aannemelijk dat het gaat om een echte wilde kat omdat er in Zuid-Limburg al eerder wilde katten zijn waargenomen. Verspreid over de Strabrechtse heide staan enkele camera’s in het kader van faunaonderzoek. De wilde kat is gefilmd op terrein van Staatsbosbeheer.
Staatsbosbeheer vrijwilliger Peter van Stiphout kon zijn ogen niet geloven toen hij de camerabeelden bekeek. “Is het een verwilderde kat of gaat om een echte wilde kat? De kenmerkende zwarte rugstreep en het aantal zwarte kringen om de staart gaven aan dat het om een echte wilde kat ging. Ik was ontzettend verbaasd de wilde kat nu al in Brabant tegen te komen. Ze hebben een groot territorium, maar ik had niet durven dromen dat hij Brabant nu al zou weten te bereiken.”
In maart 2004 werd eerder een wilde kat waargenomen en gevangen in Heeze. Het bleek echter te gaan om een wilde kat die na een vakantie uit het buitenland was meegenomen en niet op eigen kracht dit gebied bereikt had.
Boswachter blij verrast
Boswachter Janneke de Groot van Staatsbosbeheer vindt de waarneming heel bijzonder. “Het is mooi dat een uitgestrekt cultuurlandschap zoals de Strabrechtse heide aantrekkelijk is voor groter roofwild, dat tegenwoordig het gebied kan bereiken door de nieuwe natuurlijke verbindingszones en natuurbruggen.” Staatsbosbeheer verwelkomt de wilde kat en hoopt dat deze zich nog vaker laat zien.
Meer onderzoek
Nederlandse zoogdrerexperts hebben inmiddels bevestigd dat het gaat om een authentiek exemplaar. Waar de wilde kat vandaan komt of dat hij zich vaker laat zien dan wel zich vestigt is onduidelijk. Staatsbosbeheer en vrijwillig onderzoeker Peter van Stiphout zouden graag zien dat er meer aandacht komt voor onderzoek naar zoogdieren.
De wilde kat is ongevaarlijk en zeer schuw. Deze katachtige is vooral in de schemering en nacht actief. Hij leeft in gebieden waar bossen of struikgewas afgewisseld worden met meer open gebied, waar hij zijn voedsel kan vinden. Het hoofdvoedsel van de wilde kat bestaat uit woelmuizen. Daarnaast eet hij ook vogels, konijnen, amfibieën en bij voedseltekort zelfs aas. Vooral jonge mannetjes kunnen zwerftochten maken en dan grote afstanden afleggen.
Bron: Staatsbosbeeer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.