Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste stukken Veluwe gaan dicht voor bescherming natuur

  •  
17-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
16729 keer bekeken
  •  
hogeveluwe

© JohanEversFotografie

Natuurmonumenten gaat in de eerste maanden van 2023 delen van het natuurgebied Wolfheze sluiten. Dit zijn de eerste maatregelen die voortkomen uit het besluit van provincie Gelderland om samen met gemeenten en terreinbeheerders de rust op de Veluwe te herstellen, zodat zeldzame dieren en planten kunnen overleven. Het plan heeft jarenlang tot veel ophef geleid, omdat inwoners en recreatiebedrijven bang waren dat de hele Veluwe op slot zou gaan.

Op slot

De Veluwe is in het zogenoemde recreatiezoneringsplan van de provincie opgedeeld in stille en drukke delen. Langs de randen van het gebied van 88.000 hectare blijft alle ruimte voor recreëren en horeca. Maar sommige delen zijn alleen nog toegankelijk buiten het broedseizoen en er zijn ook stukken Veluwe die in de komende jaren helemaal op slot gaan.

Natuurmonumenten gaat een deel van de wandel- en sluippaden afsluiten. Sommige paden worden beplant en andere paden verdwijnen onder plaggen. Er worden boomstronken en takkenbossen op paden gelegd. De parkeerplaats aan de meest kwetsbare zuidrand van het gebied gaat dicht. 

Oudste bossen van Nederland

Natuurgebied Wolfheze, gelegen bij het gelijknamige dorp, bestaat uit een van de oudste bossen van Nederland en is een heel populair wandelgebied. Door de drukte zijn allerlei sluippaadjes ontstaan. Het gebied is vooral op de overgangen van heide naar bos erg kwetsbaar, aldus de natuurbeheerder. Er leven beschermde soorten zoals de zandhagedis, adder, hazelworm en veldleeuwerik.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.