Eerste resultaten walvisonderzoek Greenpeace zijn binnen
• 15-11-2007
• leestijd 3 minuten
Walvissen zouden niet moeten sterven voor wetenschappelijk onderzoek, meent Greenpeace. Om dat te bewijzen, is de organisatie de Great Whale Trail begonnen. Ondanks moeilijkheden hebben wetenschappers in het zuidwesten van de Grote Oceaan 20 bultrugwalvissen van een 'tag' voorzien om hun reis naar de Zuidelijke Oceaan te volgen. Na twee maanden zijn de eerste resultaten binnen en ze zijn verbluffend, aldus Greenpeace.
De Great Whale Trail is een samenwerking tussen Greenpeace en wetenschappers die onderzoek doen naar bultruggen in het zuiden van de Grote Oceaan. Met financiële steun van Greepeace hebben twee organisaties (het Cook Islands Whale Research en Opération Cétacés) de bultruggen van een tag (zender) voorzien. Twaalf bultruggen kregen een tag bij Nieuw-Caledonië en acht bij de Cook Eilanden.
Door deze tags zijn de bewegingen van de walvissen overal ter wereld te volgen. De zender stuurt een signaal naar een Argos-satteliet die op zijn beurt weer een signaal naar het ontvangststation op aarde stuurt. Op deze manier hebben wetenschappers met een laptop eenvoudig toegang tot alle gegevens.
Hoewel de tags nu gestopt zijn met zenden voordat één van de walvissen de Zuidelijke Oceaan heeft bereikt, vindt Greenpeace de grote hoeveelheid aan informatie die is ontvangen zeer waardevol.
De twaalf bultruggen die getagd zijn bij Nieuw-Caledonië reisden naar een afgelegen rif ten zuidoosten van de eilandengroep. Sommige walvissen bleven hier voor een lange tijd. Tot nu toe wist niemand van deze belangrijke habitat voor de dieren. Er zijn nu al plannen om volgend jaar meer onderzoek te doen bij dit rif. Zo kan de Great Whale Trail een eerste stap zijn voor veel meer onderzoek en informatie in de toekomst.
Andere walvissen reisden vanuit Nieuw-Caledonië naar de noordkust van Nieuw-Zeeland. Deze ontdekking beantwoordde veel vragen over de populatiestructuur van deze groep. Wetenschappers hebben zich altijd afgevraagd waar de Nieuw-Zeelandse bultruggen bleven als ze het gebied verlieten.
De bewegingen van de walvissen tussen deze gebieden is volgens Greenpeace zo belangrijk omdat geen van deze bultrugpopulaties tekenen van herstel van de walvisjacht laten zien. De combinatie van gegevens over de routes en de populaties is cruciaal voor de bescherming van deze walvissen.
De acht bultruggen die getagd zijn bij de Cook Eilanden zorgden voor een grote verrassing: in plaats van zich te verspreiden in verschillende richtingen trokken ze allemaal naar het westen. Eén bultrug zwon zelfs helemaal naar Amerikaans Samoa terwijl de meesten zich bewogen tussen de vele eilanden en riffen van Tonga. Dit verschilt dus sterk van de bewegingen van de bultruggen bij Nieuw-Caledonië die vrijwel direct na het taggen zuidwaarts trokken.
De komende maanden zullen de wetenschappers alle informatie gedetailleerder gaan bekijken. Dan zal duidelijk worden of de bewegingen van de walvissen afhangen van bepaalde structuren in de oceaan, van de zeebodem of zelfs van het magnetisch veld van de aarde.
De Great Whale Trail is de eerste in zijn soort, en daarom eigenlijk een experiment, maar heeft nu al meer informatie opgeleverd over de bultrugpopulaties dan er uit de komende Japanse jacht te leren valt. Van december 2007 tot begin 2008 gaan de Japanse walvisjagers 50 bultruggen doden, zogenaamd voor 'wetenschappelijk onderzoek'. De uitkomsten hiervan zullen hoogstwaarschijnlijk nooit bekend gemaakt worden, meldt Greenpeace, simpelweg omdat er geen onderzoek gedaan is.