Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste rechtszaak olievervuiling Shell aangehouden tot maart

  •  
10-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
shell_logo_02.jpg
De rechtbank in Den Haag heeft de eerste van de in totaal drie rechtszaken tegen Shell wegens olievervuiling in Nigeria, aangehouden. Het uitstel is verleend op verzoek van de advocaat van de eisers: vier Nigeriaanse boeren en Milieudefensie. De rechtbank heeft bepaald dat op 24 maart 2010 het volgende schriftelijke stuk, de “conclusie van repliek” zal moeten worden ingediend, in de juridische procedure die in november 2008 is gestart.
De conclusie van repliek is de schriftelijke reactie op de stellingen van Shell in de conclusie van antwoord, in een zaak over de grootscheepse olievervuiling en schade aan landbouw en visserij in het dorp Oruma. Deze feiten werden door Nigeriaanse boeren en Milieudefensie beschreven in de dagvaarding die in november 2008 bij de rechtbank in Den Haag is ingediend.
Geert Ritsema van Milieudefensie: “Zeker bij complexe zaken als deze, is het niet ongebruikelijk om de behandeling uit te stellen, zo is onze advocaat in staat om al het bewijsmateriaal op een rij te zetten. De obstakels waar de advocaten van de Nigeriaanse boeren en Milieudefensie in deze zaak tegenaan lopen zijn exemplarisch voor de hindernissen die multinationals opwerpen om hun verantwoordelijkheid te ontlopen. ”
Milieudefensie en de Nigeriaanse eisers hebben Shell  ook in twee andere zaken aansprakelijk gesteld, voor vergelijkbare incidenten in de dorpen Goi en Ikot Ada Udo, net als Oruma gelegen in de Nigerdelta. De behandeling van deze twee zaken loopt een aantal maanden achter op die van de zaak Oruma.
Op 11 februari praat de Tweede Kamer met het kabinet over regels voor Nederlandse bedrijven in het buitenland. Voorafgaande aan het Kamerdebat doet Milieudefensie voorstellen om het in de praktijk makkelijker te maken om Nederlandse bedrijven aansprakelijk te stellen voor het buiten de landsgrenzen schenden van internationaal erkende milieu- en mensenrechtennormen. Milieudefensie stelt onder meer een rechtsbijstandsfonds voor om de vaak arme slachtoffers te ondersteunen in hun moeizame zoektocht naar gerechtigheid. Daarnaast stelt Milieudefensie een onafhankelijke toezichthouder voor op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, die problemen kan identificeren en rapporteren. De voorstellen zijn vervat in de notitie “Opties voor MVO-regulering bedrijven” en worden vandaag, 10 februari aan de Kamer aangeboden.
Bron: Milieudefensie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.