Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste pompen geplaatst om water op peil te houden

  •    •  
14-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
223 keer bekeken
  •  
droogte

© Danteke

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft enkele maatregelen genomen om het water in hun werkgebied rond Rotterdam te reguleren, nu het al zolang droog is. Zo wordt er zoetwater vanuit de Hollandsche IJssel naar Rotterdam gevoerd, omdat de aanvoer van zoetwater vanuit de grote rivieren aan het afnemen is. Bij Lekkerkerk is een tijdelijke pomp geplaatst om water vanuit de polder naar sloten en vaarten naar het gebied te sturen.

Zakkende waterstand

Door de zakkende waterstand in de Nieuwe Maas en de Lek kan er beperkt zoetwater uit de Nieuwe Maas worden gehaald. Dat lost het hoogheemraadschap op door vanuit de Hollandsche IJssel water via de Ringvaart naar de Rotte te sturen. Op de Rotte zorgt een gemaal voor het overpompen van het water naar de omgeving van de Zevenhuizerplas.

Tijdelijke pompen

Volgens de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) is de waterstand in kanalen, beken en sloten in Nederland in het algemeen nog goed op peil. Maar er zijn wel enkele plaatsen waar hele kleine watergangen aan het droogvallen zijn. Lokaal worden tijdelijke pompen geplaatst om de aanvoer op peil te houden, aldus de LCW.

Neerslagtekort

Het neerslagtekort in Nederland loopt deze week op tot boven dat van de 5 procent droogste jaren, verwacht de LCW. De toplaag van de bodem is nu zeer droog en de grondwaterstand, die goed op orde was door het natte voorjaar, is aan het dalen, aldus de commissie. De grondwaterstand is alweer lager dan gemiddeld, vooral op de hoge zandgronden. Er zijn nog geen problemen met verzilting. De watertemperatuur is hoger dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar en daar kunnen flora en fauna last van hebben. Ook groeien blauwalg en algen sneller in warmer water.

Dijkinspecties

Alle waterschappen inspecteren hun water, dijken en kades extra nu het al weken droog is. Eventuele droogtescheuren in dijken worden direct aangepakt, want daardoor kan een waterkering ernstig verzwakken.

Bron: APS

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.