Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste natuurmuseum met audiotour voor blinden en slechtzienden

  •    •  
29-03-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
808 keer bekeken
  •  
Natuurhistorisch_Museum_Rotterdam_Foto_Walter_Herfst-2

© Walter Herfst

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam heeft als eerste natuurhistorische museum in Nederland een speciale audiotour voor blinden en slechtzienden. Met Katerina Rikkers -zelf slechtziende- nemen we de proef op de som.

Ruiken, horen en voelen

“We hebben bij alle audiopunten in het museum gekeken wat we extra konden bieden qua ruiken, horen en voelen”, vertelt ontwikkelaar van de tour Shirley Jaarsma. “Op drie plekken in het museum is een speciale voelbare tekening beschikbaar, zodat wanneer je de potvis niet kunt zien, je wel kunt voelen hoe ze eruit zien.”

“Ook mogen er diverse collectiestukken of replica’s daarvan aangeraakt worden. Zo kunnen er verschillende huiden gevoeld worden en is er een echte aanraakbare eend om het thema snavels in te leiden. Van de schedels van andere vogels zijn 3D-prints gemaakt om ze te kunnen laten voelen. Dat geldt ook voor de voet van het skelet van olifant Ramon. Die is indrukwekkend om naar te kijken, maar voor wie dat niet lukt, is de 3D-print van de voet een mooi alternatief”, aldus Jaarsma. Als extraatje kan er ook geroken worden hoe een vleermuis ruikt.

NHR

Tableau waar verschillende huiden gevoeld kunnen worden

© Stijn Braun

Niet alleen voor blinden en slechtzienden

De tour is niet alleen voor visueel beperkten. Voor iedere bezoeker is er nu iets extra’s. “We willen voor iedereen toegankelijk zijn en dat iedereen dezelfde informatie op kan doen”, vertelt Jaarsma. Rikkers is te spreken over de tour: “Ik vond het een mooie afwisselende rondleiding. Als je minder gaat zien wordt je wereld toch kleiner, nu krijg ik het eigenlijk weer terug.”

shirley jaarsma, katerina rikkers

Tourontwikkelaar Shirley Jaarsma en slechtziende Katerina Rikkers

© Gert Elbertsen

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.