Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste mierenreservaat van Nederland

  •  
15-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
224 keer bekeken
  •  
gewonesatermier

de gewone satermier

© Theodor Heijerman

Op de Bennekomste heide bij Ede is het eerste mierenreservaat van Nederland geopend. Dat betekent niet dat er een hek komt en dat er safari’s georganiseerd zullen worden, maar dat het gevarieerde heidegebied zo goed mogelijk bewaard blijft. Dit past in een groter biodiversiteitsplan van de gemeente om de biodiversiteit in de regio te herstellen. Jinze Noordijk, die samen met de gemeente dit gebied tot reservaat heeft uitgeroepen, vertelt.

Bennekomse heide

Het gebied waar het om gaat is een stuk langgerekte heide, wat omringd wordt door bos. “Eén grote rand” legt Noordijk, mierenexpert van EIS kenniscentrum insecten uit. “Dit soort heidegebieden zijn perfect voor vele soorten mieren, die van die variatie houden. Door stikstofproblematiek zou het hier zonder ingrijpen binnen een paar jaar in een bos veranderen. Die vele mierensoorten die je hier vindt, ben je dan kwijt.”

Gewone satermier

Aanleiding om juist dit gebied aan te wijzen als mierenreservaat, was de aanwezigheid van de gewone satermier. Zo gewoon is die soort niet, hij komt namelijk maar op een paar plekken in Nederland voor, waarvan de nesten op de Bennekomse heide de zuidelijkste van Nederland zijn. De mier dankt zijn naam aan de hoorntjes op de kop. De satermier heeft relatief grote kaken en kan ook behoorlijk agressief zijn. “In de zomer, als je ook maar over het nest ademt, zitten ze zo in je broekspijp. Hardstikke leuk.” aldus Noordijk.

Toekomst

Om het reservaat zo aangenaam miervriendelijk mogelijk te maken, moeten er vooral veel jonge bomen verwijderd worden. Dit is arbeidsintensief en wordt de komende jaren door vrijwilligers opgepakt. Hoe lang de gewone satermier nog in het gebied blijft, dat blijft gissen. “Het is een boreale soort, dat wil zeggen, hij houdt van koude temperaturen. Dat hij hier zijn zuidelijkste nest heeft, betekent dus dat die grens zich komende jaren naar het noorden op zou kunnen schuiven.” Dat betekent niet het einde van het mierenreservaat, want er zijn ook soorten die oorspronkelijk in het zuiden voorkwamen, die zich in het reservaat hebben gevestigd, zoals het mergeldraaigatje.

Meer over:

mieren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.