Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste lokale vorst van het najaar

  •  
14-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
grond-vorst_6371f5ef9fa9e_medium

© Ienkeet

Voor het eerst dit najaar is lokale vorst gemeten, in Limburg. Op het weerstation Ell in Limburg koelde het in de nacht van zondag 13 november op maandag 14 november af naar -1,1 graden, meldt Weeronline. Ook in Woensdrecht (Noord-Brabant) daalde de temperatuur afgelopen nacht tot onder nul. Het vroor voor het laatst dit jaar in Nederland op 'normale' meethoogte op 9 mei, toen het in Leeuwarden -0,6 graden werd.

Voorgaande jaren

Vorig najaar daalde de temperatuur op 16 oktober voor het eerst lokaal tot onder nul. In 2020 was 17 oktober de eerste lokale vorstdag en in het najaar van 2019 werd de eerste vorst op 29 oktober gemeten. In alle gevallen had Twente toen de primeur.

Klomphoogte

Dit najaar werd in de nacht van 20 op 21 september voor het eerst grondvorst gemeten in Nederland. Op meetpunt Eelde in Drenthe daalde de temperatuur aan de grond toen naar -1,8 graden
Grondvorst wordt gemeten op 'klomphoogte': 10 centimeter boven de grond. De 'normale' meethoogte is 1,5 meter.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.