Een aantal hectaren van het natuurgebied Ooijpolder bij Nijmegen gaan op 15 september onder de hamer tijdens de eerste landschapsveiling te wereld. Beluister het onderwerp uit de uitzending van 10 juni 2007> >
Mensen kunnen tijdens de veiling bieden op landschapselementen als een stuk weiland, een haag of een oever. Een dag later gaat een deel van het landschap rond Margraten in Zuid-Limburg onder de veilinghamer. Daarna volgen nog meer stukken van bijzondere natuurgebieden elders in het land. Doel van de veiling is het landschap ten minste tien jaar in goede staat te houden en in te richten als natuurverbinding voor planten en dieren.
De geveilde stukken landschap blijven eigendom van de boeren ter plaatse, benadrukt een woordvoerster van ARK. De koper is participant. De boer kan er met het veilinggeld voor zorgen dat de landschapselementen een natuurfunctie krijgen. Als alle stukken land worden verkocht, ontstaat een aaneengesloten stuk natuurlijk groen, waar beschermde planten weer een kans krijgen, waar gewandeld kan worden en wat dieren kunnen gebruiken als corridor.
Het veilingplan is door ARK ontwikkeld samen met het kenniscentrum voor natuur en economie Triple E en Via Natura, het regionaal landschapsfonds. Via Natura beheert straks de opbrengst van de veilingen en keert uit aan de betrokken boeren. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft geholpen bij het maken van de plannen en volgt het initiatief met argusogen. Als de natuurveilingen in Nederland slagen, wil het WNF de methode elders in Europa gaan toepassen.
Belangstellenden voor een eigen stuk natuur kunnen vanaf zaterdag bieden via
www.groenegoededoelen.nl
. Er zijn zowel goedkope als heel dure kavels. Op 15 september hanteert burgemeester Paul Wilbers van Ubbergen, waar de Ooijpolder bij hoort, de veilinghamer. ,,Stel je voor: kopers zitten op hooibalen tussen kwetterende vogels in het zonnetje. Op een kistje staat de veilingmeester landschap aan te bieden. Dat is nog nooit in de wereld vertoond'', aldus Johan Bekhuis van ARK.