Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste 'klimaattop' voor poolgebieden start in Parijs

  •  
08-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
noordpool_pixabay

© pixabay

Voor het eerst komen experts en wetenschappers bij elkaar voor een 'klimaattop' specifiek voor de Noord- en Zuidpool. Ze noemen het de One Planet - Polar Summit. De top begint woensdag, duurt tot vrijdag en is volledig gericht op het behoud van gletsjers en de poolgebieden.

De organisatoren benadrukken dat de poolgebieden enorm geraakt worden door de opwarming van de aarde, terwijl de regio's juist erg belangrijk zijn voor onder meer het behoud van biodiversiteit. De onderzoekers die aanwezig zijn bij de gesprekken in Parijs zijn afkomstig uit meer dan veertig landen. Ook komen er internationale instellingen, maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigers van inheemse volkeren aan het woord.

Zee-ijs smelt 

Weerinstituten meten de laatste jaren hoge temperaturen op bijvoorbeeld Antarctica, die ver boven het gemiddelde liggen. Europese klimaatdienst Copernicus signaleerde in juli al dat er minder zee-ijs dan ooit in het gebied was, terwijl het dan winter is daar.

Dit zee-ijs kan juist als een soort buffer dienen voor het landijs. Als het ijs op land smelt en in het water belandt, dan stijgt de zeespiegel. Bovendien weerkaatst zee-ijs zonlicht, wat kan helpen tegen de opwarming van de aarde.

's Zomers ijsvrij op de Noordpool

Onderzoekers spraken eerder dit jaar in een wetenschappelijk onderzoek al uit dat het mogelijk te laat is om in de zomer het zee-ijs op de Noordpool nog te redden. Zelfs in het scenario waarin het lukt om de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk te verminderen is de Noordpool mogelijk al tussen 2030 en 2050 ijsvrij in de zomer. Dit kan grote gevolgen hebben voor samenlevingen en ecosystemen "binnen en buiten het noordpoolgebied", schreven de wetenschappers.

Tijdens de Noord- en Zuidpooltop in Parijs zullen wetenschappers hun bevindingen in elk geval delen met het VN-klimaatpanel IPCC. Naar verwachting zal er ook een politiek statement volgen dat het behoud van de polen en gletsjers noodzakelijk is.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.