Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste kikkervisjes gezien tijdens kikkerdriltelling

  •    •  
04-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
250 keer bekeken
  •  
kikkerdril_5e6a5a8abab2c_large

Kikkerdril

© DeBiezen

Tijdens de landelijke kikkerdriltelling zijn tot nu toe zo'n zeshonderd meldingen van kikkerdril gedaan, meldt de natuurbeschermingsorganisatie RAVON. Eind maart werd de telling verlengd tot en met tweede paasdag, omdat het eerder op veel plekken nog te koud was voor de kikkers om zich voort te planten.

Meer kikkerdril geteld

Volgens een woordvoerder van RAVON staat de teller nu al hoger dan bij de voorgaande jaren, waar er in totaal gemiddeld zo'n vierhonderd keer kikkerdril werd geteld. Hij geeft aan dat dit niet per se betekent dat er meer kikkerdril is, maar dat dit waarschijnlijk komt doordat er meer publiciteit is voor de telling.

De kikkerdriltelling is in het leven geroepen om een beeld te krijgen van hoe het gaat met de populatie van kikkers en andere vijverdieren. Kikkerdril bestaat uit de eitjes van kikkers die in klompen op het water drijven.

Eerste kikkervisjes

Vooral in de warmere provincies Noord-Brabant, Limburg en Gelderland hebben mensen kikkerdril gevonden in de slootjes in hun tuin. Daar zwemmen de eerste kikkervisjes al rond. Maar ook in de andere provincies komt de telling op gang, hoewel in het noorden nog een flink deel van de kikkers geen eitjes heeft gelegd. Volgens RAVON is dit een "standaard verloop" van de telling, vooral nu we te maken hebben met een "kwakkelvoorjaar".

De verlenging heeft nog een "leuke" bijkomstigheid, vertelt de woordvoerder van de natuurbescherming. "De telling is ook deels bedoeld om mensen door middel van een leuke activiteit meer te betrekken bij de natuur in hun tuin. Nu kunnen mensen naast chocolade-eieren ook kikkereitjes zoeken tijdens Pasen."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.