Deze zomer heeft een rode wouw gebroed in een van de natuurgebieden van Natuurmonumenten in Oost-Groningen. Nooit eerder bracht deze roofvogelsoort in Noord-Nederland een jong groot. De broedende wouwen werden opgemerkt door vrijwilligers van Vogelwerkgroep De Hop. Om verstoring te voorkomen, heeft de vogelwerkgroep de broedpoging stil gehouden. "We hebben de kring zo klein mogelijk proberen te houden, in het belang van de vogel. Zelfs de meeste werkgroepsleden wisten het niet," vertelt Jan Lantinga trots. Lantinga ontdekte samen met medevrijwilliger Nico de Vries het rode wouwenpaar.
Succesvol uitgevlogen
Nadat een nest van takken was gebouwd, volgde Lantinga vrijwel dagelijks met een telescoop het leven van het wouwenpaar. Op tweehonderd meter afstand zag hij de vogels af en aan vliegen.
Het moment dat de roofvogels prooien naar het nest brachten, was het teken dat een of meer eieren waren uitgebroed. Uiteindelijk bleek het om één jong te gaan. De jonge roofvogel is uiteindelijk succesvol uitgevlogen.
Verhoging van natuurwaarden
Jaarlijks broeden slechts enkele rode wouwen in ons land. Jeroen Kuipers, boswachter van Natuurmonumenten, is verheugd over het nieuws. "Samen met Staatsbosbeheer, de Dienst Landelijk Gebied en de provincie werken we al jaren aan het verhogen van de natuurwaarden in Oost-Groningen. Dat deze bijzondere roofvogel dit gebied verkiest is prachtig", glundert Jeroen Kuipers. De afwisseling van graanakkers, graslanden, beekdal en bos, is precies het landschap wat deze bijzondere roofvogel ook in andere delen van Europa verkiest.
De rode wouw is een slag groter dan de buizerd. Vliegend is hij te herkennen aan zijn duidelijk gevorkte staart. De overwegend roodbruin gekleurde roofvogel leeft vrijwel uitsluitend in Europa.