Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste broedsel kraanvogels Twente mislukt

  •  
02-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kraanvogel-corineoste.jpg

© Fotograaf: corineoste

Dit voorjaar is met zekerheid vastgesteld dat de kraanvogel weer in Twente broedt. Een paartje kraanvogels maakte hun nest in de Engbertsdijksvenen van Staatsbosbeheer. Zo'n drie dagen voor het uitkomen van de eieren is het broedsel helaas mislukt, mogelijk is het nest leeggehaald door een roofdier. De lege eierschalen bevestigen wel dat het om serieuze broedpoging gaat.
Voor het vierde jaar achtereen is een broedpaar kraanvogels in de Engbertsdijksvenen gezien. Dit jaar is voor het eerst met zekerheid het paartje bij een nest waargenomen. Het lijkt erop dat ze dit voorjaar al eerdere broedpogingen hebben ondernomen, die mogelijk in een eerder stadium zijn mislukt. De reden hiervan is niet bekend.
Rust
De kraanvogel is erg gevoelig voor verstoring. Met name de broedtijd is een belangrijke periode om de rust te bewaren. Om grote aanloop van kijkers te voorkomen, is deze bijzondere ontdekking dan ook stilgehouden voor het grote publiek. De onderzoekers van Staatsbosbeheer en de Vogelwerkgroep Twente hebben het broedpaar met grote voorzichtigheid gevolgd.
Verspreiding
De opkomst van broedende kraanvogels in Nederland heeft mede te maken met de groei van de populatie in Duitsland. Daar groeit het aantal kraanvogels gestaag, mede door veranderingen in de landbouw. Niet ver over de grens broeden er kraanvogels. Hoewel Twente al meerdere jaren de kraanvogel als broedvogel verwacht, is dit niet het eerste broedgebied van Nederland. Al sinds enige jaren broedt de vogel met succes in het Fochteloërveen in Friesland. Ook in de Achterhoek aan de Duitse grens zijn dit voorjaar meerdere paartjes gezien. Nesten zijn echter nog niet waargenomen, maar het wordt niet uitgesloten dat de vogels ook hier een serieuze broedpoging hebben gedaan.
Bron: Staatsbosbeheer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.