Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Een winterse reeënsprong langs de weg

  •    •  
08-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7483 keer bekeken
  •  

Niet vijf, tien, maar wel bijna twintig reeën staan hier langs de weg. Sjoerd Blok filmde deze reeënsprong, zo noem je zo’n groep, in het Lauwersmeergebied. Gezellig tussen de grauwe ganzen zoeken de dieren hun eten bij elkaar op een akker.

Samen in de winter

Reeën leven in de winter graag in groepen. Hoewel het dier in de zomer een eigen territorium heeft, zoeken ze elkaar in het najaar juist op.

Het dier gaat niet in winterslaap, maar is in de winter wel minder actief. Hierdoor sparen ze energie. Dat is nodig omdat er in de winter minder voedsel te vinden is.

Vrouwen en kinderen

De sprong bestaat voornamelijk uit vrouwen met hun jongen van het afgelopen jaar en soms het jaar ervoor. Volwassen mannetjes kunnen er ook bijzitten, die zijn dan weer niet per se familie.

In het voorjaar, wanneer de hormonen weer door het lijf gieren, valt de groep uiteen. Dan begint mannetje met het markeren en verdedigen van zijn territorium.

Ander uiterlijk

In de winter gedraagt de ree zich niet alleen een beetje anders, hij ziet er ook anders uit. De geel tot roodbruine vacht kleurt in de herfst grijsbruin. Hun witte kontvlek, de spiegel, is dan extra opvallend. De mannetjes werpen bovendien hun gewei af tussen oktober en januari.

Tijdens de schemer heb je de meeste kans om een reeënsprong tegen te komen. Ze zoeken dan velden op om te grazen.

Meer over:

reeensprong
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor