Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Een weekendje wespen tellen

  •  
21-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1783 keer bekeken
  •  
Urntjeswesp

Urntjeswesp

© barky

Dat de limonadewesp ons soms tot wanhoop drijft, is te begrijpen. Maar het mag geen reden zijn om niet mee te doen aan de landelijke wespentelling op zaterdag 20 en zondag 21 augustus. Want het zijn uiterst nuttige insecten. Zo vangen ze veel vliegen en muggen en voeren ze hun larven met stukjes kadavers van kleine zoogdieren, amfibieën en vogels. Het zijn fantastische en natuurlijke opruimers. 

Op de website van de Wespenstichting vind je een telformulier. Zoek een gevarieerd plekje op en ga 30 minuten kijken naar wat je vindt!

Soorten

Hoewel er wereldwijd meer dan 50.000 verschillende soorten wespen bestaan, komen er in België en Nederland maar enkele soorten voor, namelijk de gewone wesp, Duitse wesp, gewone muurwesp (of leemwesp/metselwesp), Europese hoornaar, Aziatische hoornaar, deukmetselwesp, middelste wesp, urntjeswesp, Franse veldwesp en de rupsendoder.

Stipfopwesp - JancoGrave

Stipfopwesp

© JancoGrave

Misleiding

En laat je tijdens de telling niet voor de gek houden! Want er zijn zweefvliegen die doen alsof ze een wesp zijn. De zogenaamde fopwespen. Ze hebben geen angel en zijn niet geïnteresseerd in mensen.  Maar de vergissing is snel te maken want veel fopwespen zijn zwart met geel gestreept. Maar de verschillen zitten hem in de kleine details: fopwespen hebben kortere voelsprieten en niet vier vleugels, zoals een wesp, maar slechts twee. Het is dus goed opletten tijdens de wespentelling, dat je niet gefopt wordt! 

Meer over:

wespentelling
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.