Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Een rode borst werkt als rode lap voor de roodborst

  •  
17-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1188 keer bekeken
  •  
Roodborst 1

© theoineke

Een vogel die graag gezien wordt op de voederplank, maar achter de schermen enorm agressief is. Het roodborstje is een van de meest voorkomende vogels in Nederland.

De rode borst als rode lap

Een roodborst is natuurlijk vernoemd naar zijn rode borst. Maar waar dient deze eigenlijk voor? Nou, buiten het broedseizoen om leven de vogeltjes solitair en zijn ze zeer agressief tegen soortgenoten. Ze verdedigen hun territorium erg fel waarbij ze hun rode borstveren gebruiken om andere vogels af te schrikken. De jongen hebben nog geen rode borst om geen agressie bij andere roodborsten op te roepen.
Roodborst 2

Een koppeltje roodborsten zie je bijna uitsluitend in het broedseizoen

© Dian-Mary Stofmeel

Grondbroeder

Wat je misschien niet wist, is dat een roodborst graag op de grond broedt. Ze maken het liefst een nest in dicht struikgewas, en dan op of vlakbij de grond. Een uitzondering is klimop, waar ze ook graag in nestelen. De grootste aantallen roodborsten vind je dan ook op plekken met veel struiken en kruiden zoals parken, bossen en stadstuinen.

Help de roodborst

Omdat de roodborst een algemeen voorkomend vogeltje is, betekent dit niet dat hulp onnodig is. Je kunt de roodborst helpen in het broedseizoen door een speciale nestkast op te hangen. Deze zijn aan de voorzijde half open. Verder is het goed om in de herfst de blaadjes en dood hout te laten liggen. Hier schuilen veel insecten in waar de roodborst weer op afkomt.

Met dank aan Nature Today!

Meer over:

roodborst
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.