Een roodborst is natuurlijk vernoemd naar zijn rode borst. Maar waar dient deze eigenlijk voor? Nou, buiten het broedseizoen om leven de vogeltjes solitair en zijn ze zeer agressief tegen soortgenoten. Ze verdedigen hun territorium erg fel waarbij ze hun rode borstveren gebruiken om andere vogels af te schrikken. De jongen hebben nog geen rode borst om geen agressie bij andere roodborsten op te roepen.
Een koppeltje roodborsten zie je bijna uitsluitend in het broedseizoen
© Dian-Mary Stofmeel
Grondbroeder
Wat je misschien niet wist, is dat een roodborst graag op de grond broedt. Ze maken het liefst een nest in dicht struikgewas, en dan op of vlakbij de grond. Een uitzondering is klimop, waar ze ook graag in nestelen. De grootste aantallen roodborsten vind je dan ook op plekken met veel struiken en kruiden zoals parken, bossen en stadstuinen.
Help de roodborst
Omdat de roodborst een algemeen voorkomend vogeltje is, betekent dit niet dat hulp onnodig is. Je kunt de roodborst helpen in het broedseizoen door een speciale nestkast op te hangen. Deze zijn aan de voorzijde half open. Verder is het goed om in de herfst de blaadjes en dood hout te laten liggen. Hier schuilen veel insecten in waar de roodborst weer op afkomt.
Met dank aan
Nature Today!