Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe waterkeversoort voor Nederland

  •  
27-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
180 keer bekeken
  •  
nieuw soort waterkever : de Hydroglyphus hamulatus

© Hydroglyphus hamulatus - fotograaf Tim Faasen, Ecologica

Het is de vondst van het jaar in waterkeverland: de Hydroglyphus hamulatus . Nog nooit was deze waterkever in Nederland aangetroffen en plots dook hij op in de recreatieplas Bussloo. Het gaat om een klein kevertje van 1.7 tot 1.8 mm groot aangetroffen. Een kevertje met een hele bijzondere eigenschap: het kevertje kan, in tegenstelling tot de meeste andere soorten waterkevers, langdurig onder water blijven. Als de zuurstofhuishouding goed is, hoeft hij niet of nauwelijks naar het wateroppervlak om adem te halen.

Buitenland

De soort is binnen Europa vrij zeldzaam en er is maar weinig over bekend. De soort wordt vooral gevonden in landen grenzend aan de Oostzee o.a.: Polen, Denemarken, Zweden, de Baltische staten en Rusland. De enige bekende Duitse vindplaats is tevens de dichtstbijzijnde en ligt tegen de landsgrens met Denemarken aan.

Rob Heusinkveld

De vinder van de waterkever: Rob Heusinkveld, hydrobioloog bij het onderzoeksbureau Aqualysis , wist meteen dat er iets bijzonders in zijn watermonster zat. Om zeker te weten dat het hier om een unieke vondst gaat, trok Rob Heusinkveld met enkele experts op het gebied van (water)kevers het veld in. Tijdens het veldbezoek werden tientallen exemplaren van de Hydroglyphus hamulatus gevangen. Alle exemplaren werden aangetroffen in het open water vanaf een halve meter diepte en dieper. 
nieuw soort waterkever: de Hydroglyphus hamulatus

© Hydroglyphus hamulatus - fotograaf Tim Faasen, Ecologica

Waar komt de kever vandaan?

De grote vraag is nu hoe deze soort zich in Nederland heeft kunnen vestigen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de soort vanuit Denemarken of Polen naar Nederland is komen vliegen. Het kan natuurlijk zijn dat de soort een groter verspreidingsgebied heeft dan bekend is of dat de soort is meegelift met andere dieren, bijvoorbeeld tussen veren van watervogels. Ook kan de soort (onbedoeld) door menselijke activiteiten hier terecht zijn gekomen. Kortom er zijn nog vragen genoeg rond deze voor Nederland nieuwe soort waterkever.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.