Er zitten wel 10.000 soorten per vierkante meter in de bodem. Volgens Wim van der Putten van
het centrum voor bodemecologie
is deze biodiversiteit van groot belang. Bodembiodiversiteit bevat ook een schatkamer aan nog onbekende stoffen die worden geproduceerd door het bodemleven.
Het deel van het ecosysteem onder onze voeten is van vitaal belang voor het leven bovengronds. Dit geldt zowel voor de natuur als voor productie-ecosystemen: een duurzame samenleving wortelt in de biodiversiteit van het bodemleven. Alles wat wij eten, drinken, inademen, aan kleding dragen en als grondstoffen gebruiken, passeert regelmatig de bodem en haar bewoners. Zonder bodem en bodemorganismen geen voedsel.
Met grote vraagstukken als veranderend landgebruik, klimaatsverandering en biologische invasies is meer aandacht voor deze basisrol noodzakelijk.
Het nieuwe Centrum Bodemecologie gaat het leven in de bodem interdisciplinair bestuderen. Doel is om bodemecologie nationaal en internationaal te profileren, onderzoekstalenten te stimuleren, strategische bodemecologieprogramma’s te ontwikkelen en de vraag- en kennisdoorstroming binnen de kennisketen te bevorderen.