Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Een bijzonder muggenjaar

  •  
01-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Huissteekmug.jpg
Dit jaar 70 procent minder muggen in muggenvallen
Bericht uitgegeven door Laboratorium voor Entomologie, Wageningen University en De Natuurkalender op zondag 4 november 2012
In het voorjaar van 2011 heeft Wageningen University in een aantal tuinen muggenvallen geplaatst. Dagelijks werd bepaald hoeveel muggen er in de val zaten en welke soorten het waren. We troffen vooral de huissteekmug aan en opvallend genoeg werden de meeste muggen in de herfstmaanden gevangen. Dit jaar zijn tot nu toe 70 procent minder muggen gevangen dan vorig jaar.  De eerste resultaten van een muggenverwachtingsmodel in ontwikkeling laten zien dat overlast van de huissteekmug in het stedelijk gebied vooral veroorzaakt wordt door muggen die zich ontwikkelen in emmers, gieters en regentonnen.
In Nederland komen bijna veertig soorten steekmuggen voor. Door muggenvallen bij mensen in de tuin te plaatsen, vangen we muggensoorten die voor de meeste overlast op onze slaapkamers zorgen. Van de gevangen muggen bleek vijfennegentig procent de huissteekmug ( Culex pipiens ) te zijn. De muggenvangsten geven ook inzicht in hoe het aantal steekmuggen varieert in de tijd. Met deze informatie onderzoeken we welke factoren invloed hebben op het aantal muggen zodat we een muggenverwachting kunnen maken.
2011
Het jaar 2011 was een bijzonder jaar. De muggenvangsten tot en met augustus waren heel laag. Dat had te maken met het recorddroge voorjaar, waardoor er weinig met water gevulde plekjes waren om eieren af te zetten. De zomer was echter koel en record nat en de herfst weer zeer zacht  waardoor de muggenvangsten in oktober en november hoog waren.
2012
Dit jaar is ook weer een bijzonder jaar. Net als in 2011 werden de grootste aantallen muggen pas vanaf medio september gesignaleerd. Mogelijk dat de combinatie van een warme winter gevolgd door een intens koude periode begin februari voor extra sterfte bij overwinterende en net ontwakende muggen heeft gezorgd. In maart is wel een klein piekje te zien. Deze werd veroorzaakt door de wintersteekmuggen ( Culiseta annulata ) die op dat moment vooral op onze locatie in Zuidbroek (Groningen) werden gevangen. Op 22 en 23 maart schoot de maximumtemperatuur omhoog naar bijna 20 graden. Waarschijnlijk hét teken voor deze muggen om massaal weer actief te worden.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor