Eemshaven maakt doorstart
• 08-01-2007
• leestijd 1 minuten
Grote delen van de Eemshaven liggen al jaren braak. Op een deel van het haventerrein is inmiddels zeldzame natuur tot ontwikkeling gekomen. Momenteel zijn er echter partijen geïnteresseerd in vestiging op dit terrein. Groningen Seaports, de beheerder van de Eemshaven, is dan ook druk bezig met het zoeken naar mogelijkheden om de ontstane natuur te verplaatsen of in te passen tussen de nog te bouwen bedrijven.
Van twee bedrijven zijn de vestigingsplannen al heel concreet. Essent wil samen met Conoco Philips een overslagfaciliteit voor vloeibaar gemaakt aardgas oprichten op het meest westelijke deel van de oostlob. Nuon heeft net ten oosten hiervan plannen voor het oprichten van een kolengestookte elektriciteitscentrale. Beide bedrijven hebben in december vergunningaanvragen met milieu effect rapportages ingediend bij de provincie Groningen. Op korte termijn wordt daarnaast een vergunningaanvraag verwacht van het bedrijf RWE, dat ook een kolengestookte elektriciteitscentrale wil bouwen op de oostlob.
In Nederland staan momenteel vooral gasgestookte elektriciteitscentrales. Nu de Nederlandse gasvoorraad op begint te raken, willen veel elektriciteitsproducenten minder afhankelijk worden van aardgas en worden kolengestookte elektriciteitscentrales populairder. Groot nadeel van het gebruik van kolen is de hogere uitstoot van bijvoorbeeld CO2. Kolengestookte elektriciteitscentrales passen dan ook niet in het streven naar het gebruik van duurzamere energiebronnen en beperking van het broeikaseffect. De Nederlandse overheid blijkt echter niet in staat om de toevoer van gas te garanderen, noch om duurzame energiebronnen voldoende te stimuleren.