Eekhoorntjesbrood paddestoel van 2015
• 09-01-2015
• leestijd 1 minuten
© foto: Martijn Oud
De paddestoelendeskundigen van de Nederlandse Mycologische Vereniging hebben 2015 uitgeroepen tot het Jaar van het Eekhoorntjesbrood. Ze willen graag weten waar het gewoon eekhoorntjesbrood zoal gevonden wordt. Het algemene gewoon eekhoorntjesbrood komt in Nederland voornamelijk in eiken- en beukenlanen voor.
Vooral in de maanden juli, augustus en september komen de eekhoorntjesbroden op vaak van oudsher bekende lanen tevoorschijn. Ze worden hier meestal met meerdere exemplaren bij elkaar gevonden en soms zelfs in tientallen exemplaren of meer. De hoed heeft een doorsnede van 8 tot 30 cm. Hoedkleur bij jonge exemplaren wit tot bleekbruin, bij veroudering toenemend hazelnootbruin met witte rand. Gaatjes(poriën) bij jonge exemplaren nog wit, bij veroudering langzaam geel tot olijfgroen verkleurend, bij druk niet tot zwak blauw verkleurend. Vlees wit met een aangename geur, smaak mild, nootachtig.
Steel van de nog jonge exemplaren buikig, later min of meer cilindrisch tot dik, buikig, bovenste deel van de steel bleekbruin met een wit netwerk. Onderste deel wit met soms ook een doorlopend wit netwerk. Eekhoorntjesbroden leven in symbiose met bomen tot wederzijds voordeel. Ze zijn afhankelijk van de boom waarmee ze in symbiose leven en waarmee zg mycorrhiza’s worden gevormd. Een mycorrhiza is een verbinding van het mycelium met de haarwortels van de boom.