Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eekhoorn verzamelt nestmateriaal | Zelf Geschoten

  •  
14-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1435 keer bekeken
  •  

Deze eekhoorn heeft niet zo'n zin om op zoek te gaan naar nieuw nestmateriaal. Maar dat moet toch gebeuren nu het kouder wordt! Het dier heeft daarop een slimme oplossing gevonden: gewoon een oud nest leeghalen. "Of het haar eigen nest is of dat van een ander, weet ik niet", schreef Barbara Schippers uit Gieterveen.

Nest

Eekhoorns bouwen nesten in bomen. Het nest is bol en ongeveer zo groot als een voetbal. De eekhoorn maakt het nest van takken en twijgen. Van binnen bekleedt hij het nest met zachte materialen, zoals bast, gras, mos of wol. De eekhoorn maakt vaak meer dan één nest. Het dier wil een aparte plek voor elke activiteit: een slaapnest, een rustnest, een kraamnest, een vluchtnest… Zo gaat de eekhoorn heel wat nesten af!

Winternest voorbereiden

Het is heel normaal dat eekhoorns in september al hun winternest beginnen te bouwen. Het is voor de eekhoorn erg belangrijk om een goed geïsoleerd winternest te hebben. Dit komt omdat hun oppervlakte/inhoud verhouding zo is dat ze snel afkoelen. Dat winternest gebruiken ze echt als bescherming tegen de kou. Als het buiten 0 graden is, kan het in het nest wel zo'n 20 graden worden. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.